Hoe kun je het beste je schutting schilderen?

Als goed weer in aantocht is, dan is dat een ideaal moment om je schutting te schilderen. Een dekkende verf zorgt ervoor dat je schutting voor langere tijd goed beschermd wordt. Immers krijgt een schutting in de buitenlucht met uiteenlopende omstandigheden te maken. Hierbij kun je denken aan diverse soorten neerslag, maar ook de felle zon kan ervoor zorgen dat het hout van je schutting gaat verkleuren. Daarnaast zijn er nog verschillende soorten vuil waar de schutting mee te maken kan krijgen. Een goede verf beschermt je schutting tegen al deze externe factoren. Maar hoe pak je deze verfklus het beste aan?

Schutting schilderen of beitsen?

In één van onze andere blogs vertellen we je of je een schutting beter kunt schilderen of beitsen. Alhoewel beitsen de beste bescherming voor het hout oplevert, heb je wel minder opties als het gaat om kleuren. Binnen het assortiment van Verfwinkel.nl zijn genoeg goed dekkende en weervaste houtverven te vinden. Een goed voorbeeld hiervan is deze Tenco Houtcoat Zwart. Ideaal als je een houten schutting zwart wilt schilderen. Deze verf is een grondlak, voorlak en aflak in één die vele jaren bescherming zal bieden aan je schutting. Je kunt deze verf gebruiken op onbehandeld hout. Wil je liever dat de houtstructuur zichtbaar blijft, dan kun je kiezen voor een verf zoals de Hermadix Douglas Olie - Smoke White of de Hermadix Douglas Olie Naturel. Ook deze verf beschermt het hout uitstekend en gaat lang mee in de buitenlucht. Beits beschermt hout het beste, maar dat wil niet zeggen dat het schilderen van je schutting geen uitstekende bescherming oplevert. Op zoek naar een goede transparante schuttingbeits? Kies dan voor Cetabever Schuttingbeits Transparant.  

Schutting schoonmaken voor het schilderen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit gezegde is ook van toepassing als je jouw schutting gaat schilderen. Probeer ten eerste een droge dag uit te zoeken waarbij de temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celsius ligt. Dit zijn de ideale omstandigheden om buiten te gaan schilderen. Mocht de schutting al bewerkt zijn, dan verwijder je ten eerste de oude, loszittende verflaag. Hierna maak je de schutting grondig schoon, met een nadruk op het verwijderen van algen en dergelijke. Repareer eventueel aanwezige beschadigingen, waarna je de schutting opschuurt. Hierna maak je de schutting nogmaals schoon, zodat je zeker weet dat er geen stof meer op te vinden is.

Houten schutting schilderen

Het is afhankelijk van de verf die je kiest of je nog een primer aan moet brengen of niet. Als je bijvoorbeeld kiest voor Tenco Houtcoat Zwart, is dit niet nodig. Is je schutting van nature fel, dan kan het een aanrader zijn om twee lagen grondverf aan te brengen. Geef deze laag de tijd om te drogen. Hierna breng je een buitenlak voor hout aan op je schutting. Breng sowieso twee lagen aan. In sommige gevallen kan een derde laag nodig zijn, voor de beste bescherming. Heeft jouw schutting betonpalen? Je kunt de betonpalen van een schutting schilderen, maar hier heb je wel een andere verfsoort voor nodig dan voor het schilderen van een schutting. Binnen ons assortiment vind je ook betonverf.

Schutting schilderen: welke kleur kies je?

Een groot voordeel van shoppen bij Verfwinkel.nl is dat wij verf in diverse kleuren voor je kunnen mengen. Ideaal als je de look van je schutting wilt vernieuwen. Binnen ons assortiment zijn diverse toppers te vinden. Goede voorbeelden hiervan zijn Wijzonol Dekkend Halfglans, Hermadix Douglas Olie - Dim Grey, Tenco Houtcoat Zwart – Mat Waterbasis, Sikkens Cetol TGX Gloss en Sikkens Cetol TGL Satin Plus. Bij ons ben je tot 50% goedkoper uit in vergelijking met andere aanbieders. Ontdek zelf de laagste prijzen van dit moment binnen ons assortiment.

 1. Tenco Houtcoat Zwart
  Tenco Houtcoat Zwart
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  80 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Wijzonol Dekkend Tuinbeits
  Wijzonol Dekkend Tuinbeits
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  54 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Hermadix Douglas Olie - Naturel
  Hermadix Douglas Olie - Naturel
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  44 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: