Eerst kozijnen of muren schilderen?

Het is een vraag die geregeld aan onze verfspecialisten gesteld wordt: eerst muren of kozijnen schilderen? Onder doe-het-zelvers zijn de meningen hierover verdeeld. De één zegt dat het niet uitmaakt of je eerst kozijnen of muren gaat verven, de ander zegt dat je eerst met de muren moet beginnen en weer iemand anders zegt dat je het beste eerst de kozijnen van verf kunt voorzien. Maar wat is het definitieve antwoord: eerst de muur verven of toch kozijnen? In deze blog geven we het antwoord. Dit doen we zowel voor binnenshuis als buitenshuis. Ook leggen we je uit waarom een specifieke volgorde gehanteerd wordt.

Schilderen binnenshuis: eerst muren of kozijnen?

Binnenshuis wordt aangeraden om van boven naar beneden te werken. Als je dus binnen een vertrek meerdere oppervlakken van verf gaat voorzien, begin je ten eerste met het plafond. Maar wat ga je eerst schilderen: muren of kozijnen? Qua hoogte maakt het weinig uit. Toch raden we aan om eerst de kozijnen te verven en pas daarna de muur. Er zijn een aantal redenen waarom dit de beste volgorde is.

Ten eerste kun je kozijnen strakker afplakken dan muren. Dit komt door de hardheid van houtverf in vergelijking met muurverf. Hierdoor is de kans kleiner op fouten die ertoe leiden dat je het schilderwerk weer helemaal opnieuw moet uitvoeren. Daarnaast is houtverf lastig om van een muur te verwijderen. Dit is helemaal het geval bij poreuze muren, waarbij de verf snel in de muur trekt. Muurverf kan kleine spetters op de kozijnen achterlaten, maar is makkelijker weg te halen. Wegvegen met een natte doek is voldoende. Daarom kun je beter eerst de kozijnen schilderen. In het geval van spetters op de muur met houtverf kun je hier nog overheen verven als je de muren als laatst gaat schilderen. Daarom raden we deze volgorde aan.

Eerst muren of eerst kozijnen schilderen buitenshuis?

Wat schilder je eerst buitenshuis: muur of kozijn? Buiten het huis geldt hetzelfde als binnenshuis: je verft eerst de kozijnen en vervolgens pas de muur. Ook hier geldt dat de hardheid van de houtverf het makkelijker maakt om de kozijnen af te plakken en dat je spetters op de muren makkelijker kunt herstellen als je ze voor het laatst bewaart. Eerst muren of kozijnen verven? Je weet nu dat je altijd het beste als eerst met de kozijnen aan de slag kunt gaan.

Verf voor muren en kozijnen bestellen bij Verfwinkel.nl

Wat schilder je eerst: de muur of het kozijn? Geregeld passeerde deze vraag de revue. In deze blog hebben we het definitieve antwoord gegeven. Eerst muur of kozijn verven? Je doet eerst de kozijnen en daarna pas de muur. Dit geldt zowel binnen- als buitenshuis. Moet je met deze beide ondergronden aan de slag? Neem dan gerust een kijkje binnen het uitgebreide assortiment van onze webshop. Je vindt hier alle verfproducten en benodigdheden die vereist zijn voor deze klus. Van lakken voor kozijnen tot aan muurverf, wij hebben het allemaal. Zelfs voor poetsdoeken voor het wegvegen van verfspetters ben je bij ons aan het juiste adres. Profiteer nu ook bij Verfwinkel.nl van het grootste online aanbod van Nederland en de beste prijzen van dit moment.

 1. Aanbieding
  Sigma S2U Nova Satin
  Sigma S2U Nova Satin
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  735 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sikkens Alphacryl Pure Mat SF
  Sikkens Alphacryl Pure Mat SF
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  204 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak
  Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  155 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Sigma Facade Topcoat Satin
  Sigma Facade Topcoat Satin
  5 out of five star rating on Trustpilot
  42 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: