Dit is de juiste volgorde: eerst ontvetten, dan schuren

Ga je eerst ontvetten en dan schuren of ga je eerst schuren en dan ontvetten? Het is een vraag die geregeld aan onze specialisten gesteld wordt. Het juiste antwoord is simpel: eerst ontvetten, dan schuren. In deze blog vertellen we je meer over waarom je ontvetten na het schuren uitvoert. Beide zijn belangrijke voorbereidende stappen als je een ondergrond van verf wilt voorzien. Het is dus niet alleen belangrijk om deze stappen niet over te slaan, maar het is ook van belang dat je ze in de juiste volgorde uitvoert. Waarom dat zo is, leggen we je hieronder uit.

Eerst schuren of eerst ontvetten?

Misschien heb je het jezelf ook wel eens afgevraagd: wat was ook alweer de volgorde bij schilderen, schuren en ontvetten? Je weet sowieso dat schilderen als laatste moet, aangezien ontvetten en schuren voorbereidende werkzaamheden zijn. Maar ga je eerst ontvetten en dan schuren of ga je eerst schuren en dan ontvetten? Het antwoord is: voor het verven eerst ontvetten en dan schuren. Voor het schilderen eerst ontvetten en dan schuren zal een positief effect hebben op het eindresultaat. Zowel ontvetten als schuren zorgt voor een betere hechting van de verf.

Maar waarom doe je eerst ontvetten, dan schuren? De verklaring is simpel. Ontvetten voer je uit zodat je diverse soorten verontreinigingen verwijdert van een ondergrond. Hierbij kun je denken aan vet, vuil en olie. Deze vuiligheden hebben een negatief effect op de hechting van de verf. Ontvet je pas na het schuren, dan loop je het risico dat je het nog aanwezige vuil in de ondergrond schuurt. Dit vergroot juist de kans dat de verf zich niet goed kan hechten op het oppervlak. Daarom is de juiste volgorde: eerst ontvetten, dan schuren.

Is na het schuren ontvetten met een product nodig?

Is na het schuren weer ontvetten nodig? Na het schuren is het sowieso van belang om de ondergrond stofvrij te maken. Anders kan het stof in de afwerklaag terecht komen. Dat ziet er niet goed uit. Nogmaals de ondergrond reinigen met een ontvetter is niet per se nodig, maar het staat je natuurlijk vrij om het nog een keer te doen. Zo weet je zeker dat het oppervlak optimaal schoon is gemaakt. Ook goed om te weten: na het ontvetten is het aan te raden om altijd na te wassen met lauw water zonder toevoegingen. De uitzondering op deze regel is deze ProGold Allesreiniger als deze 1:100 verdund is.

Schilderen, schuren en ontvetten: alles bestel je bij Verfwinkel.nl

Zowel voor schilderen, schuren als ontvetten vind je binnen ons uitgebreide assortiment alle producten die je nodig hebt. Op het gebied van ontvetten zijn er genoeg kwalitatief hoogstaande producten van bekende merken te vinden binnen onze webwinkel. Een goed voorbeeld hiervan is deze St. Marc Allesreiniger. Daarnaast kun je kiezen voor deze Alabastine Universele Ontvetter, deze Vista Viamond 704, deze Rambo Ontvetter en deze Rust-Oleum 2901 Epoxyshield Reiniger / Ontvetter. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is perfect. Natuurlijk kun je ook bij ons terecht voor het juiste schuurmateriaal. Verf, kwasten, rollers, ontvetters en schuurmateriaal: bij ons bestel je alles voor jouw verfkarwei. Ontdek zelf alle mogelijke opties en kijk eens rond binnen onze webshop.

 1. Polyfilla Pro S600 - Universeel Reinigingsmiddel
  Polyfilla Pro S600 - Universeel Reinigingsmiddel
  5 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. ProGold Stoffer - Vladder Prof
  ProGold Stoffer - Vladder Prof
  5 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs
 3. Werkspons
  Werkspons
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: