De beste tips om een halve muur te verven

Een halve muur verven is een geweldige manier om een wand binnen je woning van een unieke look te voorzien. Door middel van deze techniek geef je een horizontale of verticale helft van je muur een kleur, terwijl je de andere helft wit laat (of een andere kleur geeft). Zo kun je bijvoorbeeld een halve muur verven in de woonkamer. Een halve muur schilderen geeft een vertrek een eigen karakter. Het effect dat je krijgt zal afhangen van de kleur die je kiest. Zo zijn er kleuren die een kamer een warmere sfeer geven, terwijl er ook kleuren zijn die de nadruk leggen op de hoogte van een ruimte. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over een halve muur verven.

Halve muur verven: tips voor de voorbereiding

Voor elke verfklus is het van belang dat je de voorbereiding naar behoren uitvoert. Een goede voorbereiding heeft een positief effect op het eindresultaat van je verfklus. Om te beginnen ontvet je de muur en maak je deze grondig schoon. Vergeet ook niet om alle ondergronden af te tapen waar je geen verf op wilt hebben. Hierna meet je de muur en bepaal je de hoogte of breedte van je halve muur. Je kunt kiezen voor precies de helft, net its meer of minder, maar je kunt ook 1/3e van je muur van een kleur voorzien. Een dergelijke baan wordt ook wel een lambrisering genoemd. Het is verstandig om niet precies de helft te kiezen omdat dat optischniets toevoegt aan je ruimte.

Je muur voor de helft verven

Het is van belang dat je goed bepaalt waar de twee helften samenkomen. Breng met behulp van een rolmaat en een potlood op diverse plaatsen op de muur lichtjes een markering aan. Je kunt daarna een lijn trekken over de gehele lengte of breedte met behulp van een waterpas. Hierna plaats je afplaktape over deze lijn. Controleer goed of de lijn strak en recht is. Na het plaatsen van de tape kun je beginnen met schilderen. Hierbij begin je met het verven van de donkerste kleur.

Een halve muur verven kan verticaal of horizontaal uitgevoerd worden. Het verticaal verven van een muur is net wat uitdagender, onder meer omdat je ook de hoogte in moet. Bij het horizontaal verven van een muur beperk je jezelf vaak tot een hoogte van tussen de 1.20 tot 1.50 meter. Hoe je de helft van muur gaat schilderen, zal afhangen van je voorkeur. Zo kun je de helft van de muur verven terwijl je de tape laat zitten. Je kunt er ook voor kiezen om eerst de randen te verven met een kwast,  hierna kun je de grote vlakken schilderen aan de hand van een roller. Je schildert in overlappende vlakken, zodat er één geheel ontstaat. Zodra je klaar bent haal je de tape meteen weg. Wij adviseren voor deze klus de Verfwinkel.nl Maskingtape Geel.

Halve muur verven in twee kleuren

Het is een optie om je muur van twee kleuren te voorzien. In dat geval is het aan te raden om als eerste de lichte kleur aan te brengen. Hierna kun je de halve muur verven in de donkere kleur zoals we dit hierboven beschreven hebben. Voor deze klus adviseren wij de Wijzonol Wijzotex Mat of de Sikkens Alpha Rezisto - Easy Clean Muurverf. Op zoek naar een andere goede muurverf? Binnen het grootste online assortiment van Nederland vind je alles wat je nodig hebt.  Daarom is Verfwinkel.nl het ideale adres voor iedere doe-het-zelf schilder.

 1. Wijzonol Muurverf Extra Mat
  Wijzonol Muurverf Extra Mat
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  13 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. 3 plus 1 gratis
  Best Beoordeeld
  Verfwinkel.nl Maskingtape Geel
  Verfwinkel.nl Maskingtape Geel
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  136 reviews
  Vanaf
 3. Flexa Pure Muurverf - Zijdemat
  Flexa Pure Muurverf - Zijdemat
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  4 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Wijzonol Muurverf Extra Reinigbaar
  Wijzonol Muurverf Extra Reinigbaar
  4.3 out of five star rating on Trustpilot
  6 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: