7 tips om banen in je schilderwerk te voorkomen

Baanvorming ontstaat door verschil in aangebrachte laagdikte van de verf of voorstrijkmiddel. Deze banen worden extra goed zichtbaar bij bepaald lichtinval. Banen in je schilderwerk ontstaan vaak doordat er niet ‘nat in nat’ wordt gewerkt en de verf te schraal/dun wordt aangebracht op de ondergrond. De eerste verflaag is al gaan drogen, waardoor de verschillende banen niet mooi in elkaar overvloeien.

Het kan ook zijn dat je gewoon nog een tweede laag moet aanbrengen. Wanneer de eerste laag erg onregelmatig aangebracht is, zie je dit soms in de volgende lagen terug blijft zien. Vooral bij zogenaamd “strijklicht” blijft dit dan zichtbaar. Een extra laag aanbrengen is dan niet de oplossing. Onze verfexperts hebben 7 onmisbare tips op een rij gezet om te voorkomen dat er banen in je schilderwerk ontstaan. 

5 oorzaken van baanvorming

 

 1. Het plaatselijk aanbrengen van te weinig verf.
 2. Het ontbreken van een voorstrijkmiddel.
 3. Hoge temperatuur of tocht die zorgt voor een snelle droging.
 4. Te trage verwerking van de verf.
 5. Gebruik van verkeerd gereedschap.


Kortharige rollers geven een gladder resultaat op de ondergrond, maar vergroten ook de kans op baanvorming en vlekken doordat er onvoldoende verf wordt aangebracht!

Tips van de verfexpert om banen op de muur tegen te gaan

 

Tip 1

Gebruik een telescoopsteel, hiermee kun je sneller werken.
- Na het opzetten van de 1e baan muurverf rol je af van boven naar beneden.
- Bij het schilderen van het plafond, hoef je niet constant op de keukentrap te klimmen.

Tip 2

Bij sommige latexen kun je Floetrol als drogingsvertrager toe voegen. Doe dit enkel bij de muurverven waarbij dit bestanddeel nog niet is toegepast en welke geen lange open tijd als kenmerk hebben.

Tip 3

Zorg dat de temperatuur in de ruimte laag is. In een koude omgeving droogt de verf namelijk trager.

Tip 4

Gebruik een harige roller die voldoende verf kan opnemen en afgeven. Wij raden hiervoor deze Anza MicMex verfroller aan.

Tip 5

Bij het schilderen van grote oppervlaktes is het slim om met 2 personen te schilderen. Zo schilder je sneller en is de verf aan het begin van de muur niet al droog als je aan het einde gekomen bent.

Tip 6

Schilder altijd nat-in-nat. Schilder dus niet eerst alle randen en daarna de grote vlakken maar neem alles in 1 handeling mee.

Tip 7

Onbehandelde, nieuw gestucte, bijgerepareerde en spack ondergronden dien je altijd (plaatselijk) te voorzien van een transparant voorstrijkmiddel. Dit heft de zuiging van de ondergrond op en zorgt voor een goede hechting van de afwerklaag.
Als voorstrijkmiddel raden wij Sigmafix Universal, Brander Haftgrund of Porex 2000 aan. Let hierbij op de juiste mengverhouding van 1 deel voorstrijkmiddel op 4 delen water.

 1. Owachem Owatrol Floetrol
  Owachem Owatrol Floetrol
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  31 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Beste Muurverfroller
  Anza Verfroller - MicMex
  Anza Verfroller - MicMex
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  95 reviews
  Vanaf
 3. Sigma Sigmafix Universal
  Sigma Sigmafix Universal
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  17 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: