Zonder strepen je muren, plafonds of deuren verven? Zo doe je dat

Niets zo vervelend als na een dag schilderen er achter komen dat het schilderwerk lelijk is opgedroogd. Hoe komt het eigenlijk dat een muur streeploos schilderen niet altijd even vanzelfsprekend is. Dat een plafond streeploos schilderen zelfs best een behoorlijke klus is. En dat er op een geschilderde deur soms strepen of zakkers zitten?

Hoe voorkom je strepen met verven? In dit blog leggen we je uit hoe dat komt en vooral wat je moet doen om strepen in verf op waterbasis te voorkomen.

Plafond witten zonder strepen

Je plafond verven zonder strepen? Veruit het meeste schilderwerk met strepen is het plafond. Hoe dat komt? Ten eerste omdat dit meestal bewerkt is met een open structuur zoals spac of stuc; ten tweede omdat het strijklicht dat binnenvalt echt funest is voor het uiterlijk van je schilderwerk; en ten derde omdat het een groot oppervlak is dat in 1 keer geschilderd moet worden in een houding waarbij je vooral boven je hoofd werkt. Wil je strepen voorkomen bij muurverf?

Hoe schilder je het plafond of muren streeploos

Wil je een plafond of muren verven zonder strepen? Allereerst is het belangrijk dat de ondergrond een gelijkmatige zuiging heeft. Dit kan een goede verflaag zijn die al op het plafond zit of een voorstrijkmiddel speciaal voor nieuwe ondergronden. Je wilt geen strepen op de muur na het verven en om dat te bereiken kun je het plafond of de muren schilderen met muurverf of kiezen voor het toevoegen van een drogingsvertragingsmiddel zoals Floetrol of voor verf die een langere open-tijd heeft en daardoor makkelijker te verwerken is zoals bijvoorbeeld de Flexa Powerdek, Wijzonol Muurverf Superdek, Histor Monodek RevolutionSikkens Alphacryl Pure Mat of de Sigma Perfect Matt want, Geen strepen. Geen stress. Heb je een gespoten plafond? Dan kun je ook kiezen voor spackverf. Ook deze heeft een lange verwerkingstijd waardoor streeploos sauzen een stuk eenvoudiger wordt. Muurverf aanbrengen zonder strepen, zal niet altijd lukken en de enige manier om strepen op de muur na het verven te herstellen, is door de opgedroogde verf licht op te schuren en een nieuwe laag aan te brengen.

Snel naar een streeploos resultaat!

Hoe ontstaan banen in schilderwerk op de muur?

Banen in je schilderwerk ontstaan vaak doordat er niet ‘nat in nat’ wordt gewerkt en de verf te schraal/dun wordt aangebracht op de ondergrond. De eerste verflaag is al gaan drogen, waardoor de verschillende banen niet mooi in elkaar overvloeien. Het kan ook zijn dat je gewoon nog een tweede laag moet aanbrengen. Wanneer de eerste laag erg onregelmatig aangebracht is, zie je dit soms in de volgende lagen terug blijft zien. Vooral bij zogenaamd “strijklicht” blijft dit dan zichtbaar. Een extra laag aanbrengen is dan niet de oplossing. Onze verfexperts hebben 7 onmisbare tips op een rij gezet om te voorkomen dat er banen in je schilderwerk ontstaan. 

Deur schilderen zonder strepen

Het schilderen van een deur is een relatief makkelijke verfklus om zelf uit te voeren, maar soms blijven er naderhand verfbanen zichtbaar op de deur. Met de juiste voorbereiding en aandacht kun je een deur verven zonder strepen en hebben de deuren snel een nieuwe, frisse look en kunnen ze er weer voor lange tijd tegenaan. Maar hoe voorkom je dat het eindresultaat een deur vol verfstrepen is?  Alles valt of staat met de voorbereiding en de juiste kwast of roller voor de verf van je keuze. Wil je een deur verven met roller zonder strepen? Met een schuimrollertje heb je bijvoorbeeld altijd wel een beetje een sinaasappelschil-structuur in de verflaag. Wanneer je kiest voor een viltroller, zal het resultaat veel strakker zal zijn. Breng voldoende verf aan, verdeel goed en laat drogen. Wij adviseren voor deze klus de Anza Viltroller - Vilt Elite Dun. Hoe je een deur het beste kunt schilderen lees je hier.

Verven met roller zonder strepen

Natuurlijk wil je verf rollen zonder strepen! Het meeste schilderwerk wordt uitgevoerd met een roller. Hiermee zijn strepen bijna onmogelijk. Toch horen we vaak van klanten dat er strepen zichtbaar zijn in het schilderwerk. Dat is natuurlijk erg storend en wil je het liefst voorkomen. Met een simpel trucje zijn strepen in je schilderwerk verleden tijd en zul je streeploos verven. Door te zorgen voor een gelijkmatige zuiging van de ondergrond, het aanbrengen van een voldoende laagdikte en het werken van nat-in-nat kan het niet meer misgaan en kun je een muur verven zonder strepen. Nat-in-nat schilderen is een echte schilders term en betekenend niet meer dan: Verdeel het te schilderen oppervlak in denkbeeldige gelijkmatige vlakken en schilder vlak voor vlak, waarbij je zorgt dat de verf overlap van het ene in het andere nog natte verfvlak gebeurd. Nog een schilderstip: Laat de roller en de verf het werk doen... zet geen druk op je materiaal en zo zul je streeploos verven met roller.

De beste rollers voor een resultaat zonder strepen!

Verven met kwast zonder strepen

Kwaststrepen wil je natuurlijk ook niet in je schilderwerk. Kwaststrepen in de muurverf kun je oplossen door met een vachtroller over de nog natte verflaag te rollen. Kwaststrepen in je lakwerk zijn vaak de oorzaak van het gebruik van een niet geschikte kwast en/of het te dun aanbrengen van de lak. Helaas is dit alleen maar op te lossen door de verflaag te laten drogen, te schuren en opnieuw te  beginnen. Voorkomen is dus beter. Hoe?
Strepen in je verfwerk geven eigenlijk alleen maar aan dat je de verf  te dun hebt aangebracht. Hierdoor kan de verf niet voldoende naar elkaar toe vloeien om tot een strak eindresultaat op te drogen. Zeker bij watergedragen lak is streeploos lakken alleen mogelijk door de verf voldoende dik aan te brengen. Als je geen geoefende schilder bent moet je de verf voor je gevoel iets te dik aanbrengen. Ga tussen onze schildersbenodigdheden op zoek naar de juiste kwast om deze klus te klaren of kies voor de Verfwinkel.nl Kwast van het Jaar 2024.

Dit heb je nodig om je bureau te verven:
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 21,33
Prijs totaal € 21,33

Lees ook: