Voorstrijk aanbrengen: wanneer en hoe?

Voorstrijk aanbrengen is niet altijd nodig. Een voorstrijkmiddel heb je nodig als je een ondergrond met een zuigende werking wilt voorzien van een lik verf. Het is daarnaast mogelijk dat een ondergrond op specifieke plekken een sterkere zuigende werking heeft. Ook in dat geval kun je het beste een voorstrijk aanbrengen. Een groot nadeel van oppervlakken met een zuigende werking is dat de verf als het ware wordt opgezogen door de ondergrond. Dit leidt tot kleurverschillen in het eindresultaat. Daarnaast kan de verf minder goed hechten en bestaat de kans dat de verf sneller gaat afbladderen. Zulke problemen kun je voorkomen door een voorstrijk aan te brengen op een ondergrond. In deze blog vertellen we je meer over het aanbrengen van een voorstrijk en hoe je dit het beste aanpakt.

Hoe weet je dat voorstrijk aanbrengen nodig is?

Het is niet altijd meteen duidelijk of een ondergrond zoals een muur een zuigende werking heeft of niet. Gelukkig is het wel mogelijk om te controleren of een oppervlak een voorstrijk nodig heeft. Dit doe je door een spons of doek nat te maken en deze vervolgens een aantal keer over de ondergrond te halen. Wordt het vocht snel opgezogen? Dan is er sprake van een sterke zuigende werking en is een voorstrijkmiddel nodig. 

Hoeveel lagen voorstrijk breng je aan?

Hoe vaak voorstrijken? Meestal is een laag voorstrijk voldoende om de zuigende werking van de ondergrond te verminderen en te starten met schilderen. Alleen bij een muur met een sterke zuigende werking is het aan te raden om twee lagen voorstrijk aan te brengen. Of 1 of 2 keer voorstrijken nodig is, hangt dus af van de ondergrond die je wilt gaan schilderen. Een pas gestucte muur onttrekt veel vocht uit de verf en voorstrijk aanbrengen op stucwerk, is dan ook zeker nodig.

Hoe kun je het beste voorstrijk aanbrengen?

Hoe voorstrijk aanbrengen het beste kan? Je hebt verschillende opties om voorstrijk op een ondergrond aan te brengen. Een veel genoemde optie is voorstrijk aanbrengen met een plantenspuit. Het is een mogelijkheid met als groot voordeel dat je waarschijnlijk al een plantenspuit in huis hebt en je hierdoor geen geld hoeft te besteden aan nieuwe benodigdheden. Tegelijkertijd neemt voorstrijk aanbrengen met een plantenspuit veel tijd in beslag. Bovendien wil je er zeker van zijn dat je overal genoeg voorstrijk hebt aangebracht. Anders kunnen er alsnog kleurverschillen ontstaan. In dat geval kun je beter voor een andere optie kiezen. We raden het dus af om voorstrijk met een plantenspuit aan te brengen. Kun je voorstrijk spuiten met een verfspuit? Het is mogelijk, maar deze manier van werken, is vrij kostbaar en vergt ook extra voorbereidingswerk.

Kun je voorstrijk aanbrengen met een kwast of roller?

Hoe breng je voorstrijk aan? Je kunt voorstrijk aanbrengen met een roller. Welke roller voor voorstrijk geschikt is, lees je hieronder. Voorstrijk is meestal dunner en meer vloeibaar dan verf. Hou hier rekening mee tijdens het uitvoeren van deze klus. Het beste kun je kiezen voor een wat bredere vachtroller. Vachtrollers zuigen zich namelijk vol met het voorstrijkmiddel, wat leidt tot een betere verspreiding. Een goede vachtroller om voor te kiezen voor deze klus is de Anza Verfroller MicMex. Werk op een rustig tempo om te voorkomen dat het voorstrijkmiddel gaat druipen. Wil je het voorstrijkmiddel aanbrengen met een kwast, dan kun je het beste kiezen voor een wat grotere blokkwast. Breng de voorstrijk zorgvuldig aan in een dunne laag zodat de voorstrijk goed in de ondergrond kan trekken. Werk systematisch zodat je geen vlakken overslaat.

Waar kan ik voorstrijk aanbrengen?

Voorstrijk verf kun je in principe aanbrengen op ieder oppervlak met een sterke zuigende werking. Vaak wordt gedacht dat je voorstrijkmiddelen alleen op muren kunt gebruiken, maar voorstrijk op een plafond aanbrengen is ook een optie. Voorstrijk aanbrengen op een muur of een plafond voorstrijken zijn klussen die je prima zelf kunt uitvoeren. Voor voorstrijk voor muurverf adviseren we de Alabastine Voorstrijk, Sigma Sigmafix Universal of de Sigma Wallprim Primer.

Kies ik voor voorstrijk of primer?

Het verschil tussen deze twee producten is dat primer ervoor zorgt dat de ondergrond beter hecht aan de verf en dat voorstrijk zorgt voor een minder grote zuigende werking van de ondergrond. Voorstrijk op hout kan wel, maar hier gebruik je sneller een hechtprimer die zorgt dat de verf beter op het hout blijft zitten. Voorstrijk wordt ook vaak verward met diepgrond. Diepgrond aanbrengen, is de beste keuze wanneer je meer stevigheid aan de muur wilt geven en poederende lagen minder korrelig wilt maken.

Voorstrijk op kleur aanbrengen?

Naast de kleurloze, melkachtige voorstrijkmiddelen kun je er ook voor kiezen om je muur of plafond voor te strijken met een voorstrijkmiddel op kleur. Hierdoor heb je én je muur voorgestreken maar ook alvast je muur in de juiste kleur geschilderd. Door te kiezen voor een dekkende voorstrijk op kleur heb je minder kans op strepen bij het aanbrengen van de muurverf en zal de ondergrond sneller en egaler de juiste kleur krijgen.

 1. Wijzonol Muurvoorstrijk - Aankleurbaar
  Wijzonol Muurvoorstrijk - Aankleurbaar
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  6 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sigma Wallprim Primer
  Sigma Wallprim Primer
  5 out of five star rating on Trustpilot
  5 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Alabastine Voorstrijk Sneldrogend Transparant
  Alabastine Voorstrijk Sneldrogend Transparant
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  10 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: