Voorstrijk aanbrengen: wanneer en hoe?

Voorstrijk aanbrengen is niet altijd nodig. Een voorstrijkmiddel heb je nodig als je een ondergrond met een zuigende werking wilt voorzien van een lik verf. Het is daarnaast mogelijk dat een ondergrond op specifieke plekken een sterkere zuigende werking heeft. Ook in dat geval kun je het beste een voorstrijk aanbrengen. Een groot nadeel van oppervlakken met een zuigende werking is dat de verf als het ware wordt opgezogen door de ondergrond. Dit leidt tot kleurverschillen in het eindresultaat. Daarnaast kan de verf minder goed hechten en bestaat de kans dat de verf sneller gaat afbladderen. Zulke problemen kun je voorkomen door een voorstrijk aan te brengen op een ondergrond. In deze blog vertellen we je meer over het aanbrengen van een voorstrijk en hoe je dit het beste aanpakt.

Hoe weet je dat voorstrijk aanbrengen nodig is?

Het is niet altijd meteen duidelijk of een ondergrond zoals een muur een zuigende werking heeft of niet. Gelukkig is het wel mogelijk om te controleren of een oppervlak een voorstrijk nodig heeft. Dit doe je door een spons of doek nat te maken en deze vervolgens een aantal keer over de ondergrond te halen. Wordt het vocht snel opgezogen? Dan is er sprake van een sterke zuigende werking en is een voorstrijkmiddel nodig. 

Hoe kun je het beste voorstrijk aanbrengen?

Je hebt verschillende opties om voorstrijk op een ondergrond aan te brengen. Een veel genoemde optie is voorstrijk aanbrengen met een plantenspuit. Het is een mogelijkheid met als groot voordeel dat je waarschijnlijk al een plantenspuit in huis hebt en je hierdoor geen geld hoeft te besteden aan nieuwe benodigdheden. Tegelijkertijd neemt voorstrijk aanbrengen met een plantenspuit veel tijd in beslag. Bovendien wil je er zeker van zijn dat je overal genoeg voorstrijk hebt aangebracht. Anders kunnen er alsnog kleurverschillen ontstaan. In dat geval kun je beter voor een andere optie kiezen. We raden het dus af om voorstrijk met een plantenspuit aan te brengen. gebruik een kwast of roller om voorstrijk op de muur aan te brengen.

Kun je voorstrijk aanbrengen met een kwast of roller?

Beide opties zijn mogelijk. Je kunt voorstrijk aanbrengen met een roller. Voorstrijk is meestal dunner en meer vloeibaar dan verf. Hou hier rekening mee tijdens het uitvoeren van deze klus. Het beste kun je kiezen voor een wat bredere vachtroller. Vachtrollers zuigen zich namelijk vol met het voorstrijkmiddel, wat leidt tot een betere verspreiding. Een goede vachtroller om voor te kiezen voor deze klus is de Anza Verfroller MicMex. Werk op een rustig tempo om te voorkomen dat het voorstrijkmiddel gaat druipen. Wil je het voorstrijkmiddel aanbrengen met een kwast, dan kun je het beste kiezen voor een wat grotere blokkwast. Breng de voorstrijk zorgvuldig aan in een dunne laag zodat de voorstrijk goed in de ondergrond kan trekken. Werk systematisch zodat je geen vlakken overslaat.

Waar kan ik voorstrijk aanbrengen?

Voorstrijk kun je in principe aanbrengen op ieder oppervlak met een sterke zuigende werking. Vaak wordt gedacht dat je voorstrijkmiddelen alleen op muren kunt gebruiken, maar voorstrijk op een plafond aanbrengen is ook een optie. Voorstrijk aanbrengen op een muur is een klus die je prima zelf kunt uitvoeren. Voor deze klus adviseren we de Alabastine Voorstrijk, Sigma Sigmafix Universal of de Sigma Wallprim Primer.

Voorstrijk op kleur aanbrengen?

Naast de kleurloze, melkachtige voorstrijkmiddellen kun je er ook voor kiezen om je muur of plafond voor te strijken met een voorstrijkmiddel op kleur. Hierdoor heb je én je muur voorgestreken maar ook alvast je muur in de juiste kleur geschilderd. Door te kiezen voor een dekkende voorstrijk op kleur heb je minder kans op strepen bijhet aanbrengen vna d emuurverf en zal de ondergrond sneller en egaler de juiste kleur krijgen.

 1. Wijzonol Muurvoorstrijk - Aankleurbaar
  Wijzonol Muurvoorstrijk - Aankleurbaar
  Vanaf Normale prijs
 2. Sigma Wallprim Primer
  Sigma Wallprim Primer
  Vanaf Normale prijs
 3. Porex 2000 - Voorstrijkmiddel
  Porex 2000 - Voorstrijkmiddel
  Vanaf Normale prijs
 4. Alabastine Voorstrijk Sneldrogend Transparant
  Alabastine Voorstrijk Sneldrogend Transparant
  Vanaf Normale prijs

Lees ook: