Vochtplekken overschilderen: hoe pak je dat aan?

Is vochtplekken overschilderen een effectieve manier om dit probleem aan te pakken? Vochtplekken kunnen op verschillende plekken binnen je woning ontstaan, waarbij vooral de badkamer een kwetsbare ruimte is. Je kunt vochtplekken op de muur behandelen of een schimmel plafond in de badkamer verven, maar in welke mate lost dit het probleem op? In deze blog vertellen we je meer over het verven over vochtplekken en schimmel overschilderen. We laten je zien wat de beste aanpak is, of verf over vochtplekken aanbrengen mogelijk is, waar je op moet letten als je een schimmel muur gaat verven en welke verf voor vochtplekken het meest geschikt is.

Kun je over schimmel heen verven?

Technisch gesproken kun je vochtplekken op de muur overschilderen of schimmel in de badkamer overschilderen, maar dit raden we ten strengste af tenzij je de oorzaak van het probleem hebt aangepakt. Als je bijvoorbeeld na een lekkage een plafond gaat verven terwijl de lekkage niet is opgelost, helpt het overschilderen niets. Vochtplekken op de muur overschilderen of vochtplekken op een plafond overschilderen heeft alleen nut als de bron van het probleem is aangepakt. Pas hierna kun je over vochtplekken schilderen, mits ze eerst droog zijn. Schimmel kun je het beste eerst verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met deze Südwest Schimmelreiniger.

Hoe kun je vochtplekken het beste behandelen?

Vochtplekken overschilderen of verven over schimmel is dus geen oplossing. Maar hoe moet je vochtplekken dan behandelen? Je gaat op zoek naar de oorzaak van het probleem en je pakt het aan. In de badkamer kan het bijvoorbeeld zo zijn dat een gebrek aan (goede) ventilatie voor problemen zorgt. In het geval van een lekkage zorg je ervoor dat dit probleem eerst verholpen wordt voordat je de vochtplekken op je plafond gaat verwijderen. In het geval van opstijgend vocht zoek je eerst de bron van het vochtprobleem en laat je dit oplossen, bijvoorbeeld met behulp van muurinjecties. Hierna kun je vochtplekken op de muur schilderen.

Oude vochtplekken overschilderen: kies voor een isolerende verf tegen vocht

Stel dat je jouw plafond gaat witten na een lekkage, een muur met vochtplekken gaat verven of een muur met schimmel gaat verven. Je hebt de bron van het vochtprobleem aangepakt. In het geval van vochtplekken wacht je met overschilderen totdat de plekken droog zijn. Is er sprake van schimmel, dan verwijder je dit voordat je gaat verven. Voor het schilderen voer je een aantal voorbereidingen uit. Hierbij kun je denken aan het ontvetten en reinigen van de ondergrond.

Je kunt vooraf een voorstrijkmiddel aanbrengen om de hechting en dekking van de verf te verbeteren. Zo kun je nog beter de vochtplekken wegwerken. Je kunt de voorstrijk in meerdere lagen aanbrengen als je te maken hebt met hardnekkige plekken. Geef dit de tijd om te drogen, waarna je de verf kunt aanbrengen. Op standaard muren en plafonds kun je gebruikmaken van muurverf. Op muren en plafonds binnen vochtige ruimtes kun je ervoor kiezen om een isolerende verf toe te passen. Dankzij deze verf zie je de vochtplekken niet meer en wordt de ondergrond meteen beter beschermd en geïsoleerd. Voorbeelden van isolerende verf uit ons eigen assortiment zijn deze Alabastine 2-in-1 Muurverf Vochtige Muren en Kelders Wit (ideaal voor vochtplekken overschilderen in het wit, deze Sigma StainAway Matt – Muurverf en deze ProGold Isoleerspray. Ga je vochtplekken op de muur verven, vochtplekken op het plafond verven, schimmel op de muur overschilderen of schimmel op het plafond overschilderen? Bestel nu alles wat je voor deze klus kunt gebruiken via Verfwinkel.nl.

 1. Polyfilla Pro S200 - Isoleercoating
  Polyfilla Pro S200 - Isoleercoating
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Wijzonol Isoleergrond
  Wijzonol Isoleergrond
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Niet op voorraad

Lees ook: