Verven of schilderen: Is er verschil?

Schilderen en verven zijn twee termen die je vaak de revue ziet passeren op onze website. Geregeld vragen mensen aan ons of er een verschil is tussen schilderen en verven. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt. Ook wij hebben ons hier schuldig aan gemaakt in onze blogs. Maar zijn de twee wel synoniemen van elkaar? Of zijn er toch verschillen tussen deze twee verf termen? Dat gaan we in deze blog nader bekijken. Ook gaan we hierbij dieper in op andere vaak gestelde vragen. Want is het nu verven of verfen? En wat is het verschil tussen sauzen en verven? Ben je benieuwd naar de antwoorden op deze vragen, lees dan snel verder.

Wat is het verschil tussen verven en schilderen?

Schilderen en verven synoniemen van elkaar geworden. De meeste mensen gebruiken deze termen door elkaar. Zelfs onze verfspecialisten doen dit. Maar zijn schilderen en verven wel synoniemen van elkaar? Om dit te ontdekken, slaan we er de Dikke van Dale op na. Volgens de Van Dale betekent verven ‘met verf kleuren’, waarbij verf gedefinieerd is als een ‘mengsel van kleurstoffen waarmee voorwerpen worden bedekt om ze tegen aantasting te beschermen, te kleuren’. Schilderen heeft meerdere definities:

1. Met een verflaag bestrijken. = verven.

2. Met verf aanbrengen.

3. Met behulp van verf een voorstelling of afbeelding maken.

4. Beschrijven, levendig voorstellen.

Zoals je kunt zien, is er overlap tussen de twee qua definities. Het is dus niet vreemd dat mensen schilderen en verven als synoniemen van elkaar gebruiken. Toch werden de twee termen van oudsher gebruikt om andere zaken te beschrijven. Met schilderen werd het van verf voorzien van kleine oppervlakken bedoeld. Hierbij wordt bijvoorbeeld met een penseel gewerkt om een hogere mate van detail en sierlijkheid te verkrijgen. Met verven wordt het aanbrengen van verf op een groot oppervlak bedoeld. Je verft bijvoorbeeld een muur met een roller, waarna je op de muur schildert als je details aan wilt brengen.

Verfen of verven

Geregeld horen wij van mensen dat ze verven en verfen verwarren. Doordat verf het zelfstandig naamwoord is, lijken sommige mensen hierdoor te denken dat verfen het werkwoord is. Dat is niet het geval. Het correcte werkwoord is verven. We snappen de verwarring, want de spellingsregels veranderen zo vaak!

Sauzen of schilderen?

Een andere term die geregeld gebruikt wordt als synoniem voor schilderen en verven is sauzen. Je hebt hierboven kunnen lezen dat schilderen gebruikt dient te worden voor het schilderen in detail of het schilderen op kleine oppervlakken. Verven is juist bedoeld voor het van verf voorzien van grotere oppervlakken. Hetzelfde geldt voor sauzen, wat hierdoor een meer geschikt synoniem is voor verven. Immers hebben we het meestal over ‘de muren sauzen’.

Schilderen of verven? Bestel bij Verfwinkel.nl jouw producten

Of je nu gaat schilderen of verven, je kunt er 100% zeker van zijn dat je binnen ons uitgebreide assortiment de producten vindt die je kunt gebruiken voor jouw verfklus. Hierbij kun je denken aan muurverf of lak, maar ook allerlei schildersbenodigdheden zoals kwasten en verfrollers. Bij ons kun je terecht voor verf van topmerken en deskundig advies. Bovendien is de verzending gratis vanaf €50 en zijn onze prijzen altijd aantrekkelijk. Schilderen of verven, Verfwinkel.nl helpt je er graag bij.

 1. Pathé actie
  Sigma S2U Nova Satin
  Sigma S2U Nova Satin
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  705 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin
  Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  285 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol Matlak - Waterverdunbaar
  Wijzonol Matlak - Waterverdunbaar
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  33 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Flexa Strak in de Lak Binnenlak Zijdeglans
  Flexa Strak in de Lak Binnenlak Zijdeglans
  4.4 out of five star rating on Trustpilot
  27 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: