Verven met een verfspuit: de beste tips

Als je op zoek bent naar een snellere manier om je schilderklus te voltooien, dan is verven met een verfspuit een optie. Er wordt vaak gedacht dat sneller schilderen zorgt voor een slechter resultaat, maar goed gebruik van de verfspuit bewijst het tegendeel. Het is niet voor niets dat de laatste tijd steeds meer professionele schilders hiervan gebruik maken. Ook als doe-het-zelver kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld je muren te verven met een verfspuit. In deze blog vertellen we je meer over wat er mogelijk is op dit vlak en waar je op moet letten bij verschillende verfsoorten.

Is muurverf spuitbaar?

Welke verf kan in de verfspuit? Verfspuiten kunnen goed omgaan met allerlei soorten verven. Zo kun je zowel verf op waterbasis, verf op terpentinebasis als synthetische verf met behulp van een spuit aanbrengen op een ondergrond. Je kunt ook muurverf (latex) met een verfspuit aanbrengen. Hierbij is het wel van belang om een aantal zaken in de gaten te houden. Let er ten eerste goed op dat je de verf evenredig spuit over de muur.

Daarnaast is de dikte van de verf van invloed op hoe makkelijk of moeilijk het is voor een verfspuit om de verf te verwerken. Voor standaard muurverf voor binnen houdt dit in dat je de verf zo’n 10% tot 15% dient te verdunnen met water. Dit is het geval als je ervoor kiest om bijvoorbeeld deze Sikkens Alphacryl Pure Mat SF of deze Sigma Sigmatex Superlatex Matt – Muurverf toe te passen op je muren. Het is ook mogelijk om je plafond te schilderen met een verfspuit. Je kunt hiervoor muurverf gebruiken, maar er is ook speciale plafondverf te vinden binnen ons assortiment. Plafondverf is wat dikker dan muurverf, dus deze verf zal je meer moeten verdunnen. Je kunt eventueel deze verf ook aanbrengen met een zwaardere verfspuit die meer geschikt is voor dikkere verf.

Kun je lak met een verfspuit aanbrengen?

Naast muurverf spuiten is het ook mogelijk om een lak aan te brengen met behulp van een verfspuit. Let hierbij wel op dat niet iedere lak hiervoor geschikt is. Als je bijvoorbeeld een deur wilt verven met een verfspuit, maak je hierbij gebruik van een lak of grondlak die geschikt is voor een airless of aircoat spuit. Goede voorbeelden van spuitlakverf uit ons eigen assortiment zijn deze Sigma S2U Nova Spray Primer en deze Sigma S2U Nova Spray Satin. Deze spuitlakverf is verkrijgbaar in andere glansgraden: mat en hoogglans. Je kunt deze verven ook gebruiken voor het overspuiten van een bestaande verflaag.

Hoe ga ik verven met een verfspuit?

Je kunt met een verfspuit muurverf en lakken aanbrengen. Zelfs een schutting beitsen met een verfspuit behoort tot de mogelijkheden. Elke verfklus begint met de standaard voorbereidingen (de ondergrond ontvetten, reinigen, afplakken en eventueel schuren). Verdun de muurverf en test op een stuk karton of de verf niet te dun is en of de spuitstraal goed staat. Hierna spuit je als eerste verf op de hoeken en randen van het te verven oppervlak, waarna je de grote vlakken van verf voorziet. Houd de verfspuit op zo’n 15 tot 25 centimeter afstand van de ondergrond. Over het algemeen is één laag voldoende. Verf nodig voor je klus? Ontdek in onze webshop wat je nodig hebt.

 1. ProGold Maskingtape Beige met Folie
  ProGold Maskingtape Beige met Folie
  3 out of five star rating on Trustpilot
  2 reviews
  Vanaf
 2. 3 plus 1 gratis
  ProGold Maskingtape - Geel
  ProGold Maskingtape - Geel
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  16 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. ProGold Maskeerpapier
  ProGold Maskeerpapier
  5 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf
 4. ProGold Afdekvlies ETP
  ProGold Afdekvlies ETP
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf

Lees ook: