Verf hecht niet op de ondergrond: hoe los je dit op?

De verf hecht niet op de ondergrond: wat moet je in dat soort situaties doen? Meerdere oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen. Verf hecht niet of niet goed als de voorbereidingen op de verfklus niet naar behoren zijn uitgevoerd. Als je wel eens één van onze andere blogs hebt gelezen over hoe je een specifieke verfklus moet uitvoeren, dan weet je dat wij altijd benadrukken dat een goede voorbereiding het halve werk is. Dit zal de hechting van de verf significant verbeteren. We vertellen je er in deze blog meer over, waarbij we dieper ingaan op de oorzaken van niet-hechtende of niet-dekkende verf.

Mijn verf op waterbasis hecht niet: wat zijn de oorzaken?

Een watergedragen verf hecht niet om verschillende redenen. Er zijn een aantal vaste stappen die je ter voorbereiding op een verfklus uitvoert. Hierbij maakt het niet uit of je een muur gaat verven of je meubels gaat schilderen. Voer je deze stappen niet uit, dan komt dit de hechting van de verf niet ten goede.

Ten eerste is het van belang om een ondergrond goed schoon te maken en te ontvetten. Dit kun je doen met behulp van een verfreiniger zoals deze Alabastine Verfreiniger. Het is belangrijk om goed schoon te maken voordat je het oppervlak gaat schuren. Anders druk je het vet en vuil juist verder in het oppervlak, waardoor de verf niet goed kan hechten. Vergeet niet om na het schuren het oppervlak stofvrij te maken.

Maar er zijn nog meer oorzaken die aan dit probleem ten grondslag kunnen liggen. Een slechte hechting van watergedragen verf kan ook veroorzaakt worden door een vochtige ondergrond. Je hebt een droog oppervlak nodig om op te verven. Daarnaast is de verf mengen van belang. Je roert de verf door om voor een goede verdeling van de pigmenten en de hechtmiddelen te zorgen. Ook dit is van grote invloed op de hechting van de verf. Daarnaast kan het zijn dat de grondverf niet genoeg tijd heeft gehad om te drogen.

Mijn verf dekt niet goed

Een slechtere hechting van de verf komt ook de dekking niet ten goede. Bijvoorbeeld je acrylverf dekt niet. Dit heeft ook te maken met de hechting van de verf. Daarnaast is het goed om te onthouden dat je bij veel verfklussen meestal twee of meer lagen moet aanbrengen. Verf dekt geregeld niet in één keer, zelfs als de hechting wel in orde is.

Verf hecht niet op de ondergrond: wat zijn de oplossingen?

Verf hecht niet op de ondergrond, bijvoorbeeld de Hammerite verf hecht niet. Om de hechting van de verf te verbeteren, zijn er een aantal voorbereidende taken die uitgevoerd moeten worden. Verwijder eerst de slecht hechtende verflaag om vervolgens het oppervlak te ontvetten om vuil en vet te verwijderen. Vuil en vet zorgen voor onthechting van de verf, een effect dat nog eens versterkt wordt als je voor het reinigen al de ondergrond schuurt. Doe dit daarom altijd pas na het schoonmaken. Zorg voor een stofvrij oppervlak.

Werk nooit in de volle zon en controleer of het oppervlak droog genoeg is en er geen sprake is van een te hoge luchtvochtigheid. Roer altijd de verf goed door voordat je gaat schilderen. Onderneem je deze stappen, dan zal de verf zich optimaal hechten aan de ondergrond. Een goede grondverf of primer kan hierbij ook het verschil maken, en bij zuigende muren kan een voorstrijkmiddel helpen. Voor deze producten, en alle andere schildersbenodigdheden, kun je terecht bij Verfwinkel.nl.

Wat heb je nodig om verf te laten hechten
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 26,00
2.
€ 10,42
3.
€ 2,32
Prijs totaal € 38,74

Lees ook: