Tuinhout beitsen: zo doe je dat

Hout dat buiten in de tuin staat moet goed beschermd zijn tegen de weersomstandigheden. Hout kan namelijk niet goed tegen vocht en droogte. Teveel vocht laat het hout schimmelen, waarna het gaat rotten. Je beschermt hout hiertegen door bijvoorbeeld het hout te beitsen. Maar hoe moet je het tuinhout beitsen? Welke beits is het beste? Antwoord op deze vragen en meer vind je hier.

Tuinhuis verven of beitsen: je kunt kiezen

Voordat je begint, vraag je jezelf af: kun je het beste het tuinhuis verven of beitsen? Bij beits blijft de houtstructuur zichtbaar. Dit is bij verf niet zo. Bij beits komt het hout dus beter tot zijn recht. De vraag of je een tuinhuis moet impregneren of beitsen is ook snel te beantwoorden. Impregneren alleen is niet voldoende. Je moet hierna het tuinhuis lakken of beitsen.

Snel naar de beste beits:

De beste beits voor een tuinhuis

De meest populaire beits voor een tuinhuis of ander tuinhout zijn de beitsen van Tenco. En dat is niet zo gek. De beitsen van Tenco zijn namelijk weervast, waterafstotend, in verschillende kleuren en ook transparant te koop. Bij een transparante beits zal de structuur van het hout duidelijk zichtbaar blijven. Bij een dekkende beits is het hout volledig bedekt met de door jou gekozen kleur, al zal je altijd iets van de houtstructuur blijven zien. De beitsen zijn geschikt om ook eerder met beits behandeld hout te beitsen. Voor deze klus adviseren we de Wijzonol Dekkend Tuinbeits, Cetabever Tuinbeits Schuur & Tuinhuis - Dekkend 750 ml, Cetabever Tuinbeits Schuur & Tuinhuis Transparant of Cetabever Tuinbeits Tuinhout Dekkend. De beste keuze dus als het gaat om te gebruiken beits voor tuinhout. Je vindt de dekkende beitsen voor onder andere je tuinhuis bij Verfwinkel.nl.

Het tuinhout beitsen: hoe begin je?

Nadat je een goede beits hebt gekocht kun je starten met het beitsen van een blokhut of tuinhuis. Zorg dat je aan de slag gaat wanneer het tuinhout droog is. Is het tuinhout al eens bewerkt? Dan is het eerst tijd om het tuinhout stofvrij te maken en te ontvetten. Verwijder vervolgens de bewerkte laag door het tuinhout goed op te schuren. Gebruik hiervoor schuurpapier met een grove korrel. Nu kun je beginnen met het tuinhout beitsen. Breng een laag beits aan en wacht 24 uur. Beits met de houtnerf mee voor het mooiste resultaat. Na het drogen van de beits schuur je het tuinhout licht op, nu met een fijne korrel. Breng een tweede laag beits aan en wacht weer 24 uur tot het droog is. Schuur het tuinhout dan weer licht op en breng de laatste laag beits aan.

Een gebeitst tuinhuis opnieuw beitsen

Wil je jouw tuinhuis opnieuw behandelen met beits? Ook dat kan. Voordat je gaat schuren verwijder je het stof en ontvet je het tuinhuis. Schuur vervolgens je tuinhuis goed op. Nu kun je tuinbeits aanbrengen. Als je klaar bent ziet je tuinhuis er weer als nieuw uit. De beits creëert namelijk een laag over het hout. Is jouw tuinhuis behandeld met lak of olie? Het beitsen van je tuinhuis is dan ook mogelijk. Zorg er eerst voor dat je het hout ontvet. Schuur daarna het hout op. Dit is belangrijk, want als je niet goed schuurt, trekt de beits namelijk niet in het hout. Wanneer het tuinhout behandeld is met olie, moet je het tuinhout eerst grondig schuren en reinigen. De olie trekt namelijk net als de beits in het hout. Test na het schuren en reinigen eerst de beits op een kleine oppervlakte van het tuinhout. Dan zie je of de beits wel goed pakt.

Begin je klus bij Verfwinkel.nl

De beste beits voor je tuinhuis vind je bij Verfwinkel.nl. Bij ons heb je de keuze uit alle A-merken beits. Bestel je voor middernacht, dan heb je de beits de volgende dag al in huis. Ook alle andere benodigdheden voor je klus, zoals schuurpapier en kwasten, vind je bij ons.

 1. Rambo Pantserbeits Schuur & Tuinhuis Zijdeglans Transparant - Teak
  Rambo Pantserbeits Schuur & Tuinhuis Zijdeglans Transparant - Teak
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sikkens Cetol BL Natural Mat
  Sikkens Cetol BL Natural Mat
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Cetabever Schuur & Tuinhuis Beits Natuurlijk Effect - Natuurlijk Blank 2,5 liter
  Cetabever Schuur & Tuinhuis Beits Natuurlijk Effect - Natuurlijk Blank 2,5 liter
  5 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs

Lees ook: