Tips voor afbladderende verf

Afbladderende verf is een van de grootste frustraties voor vele schilders: de verf laat soms op bepaalde plekken in zijn geheel los. Afbladderende verf kan diverse oorzaken hebben. Ten eerste kan de verflaag verouderd zijn. Ook vocht kan een negatieve impact hebben op de verf. Als een ondergrond te nat is, dan kan verf hier niet goed hechten. Hetzelfde probleem ontstaat wanneer de luchtvochtigheid binnen een ruimte te hoog is, met afbladderende verf als gevolg. Ook zijn er ondergronden die uitzetten of krimpen, afhankelijk van de temperatuur. Kies je voor de verkeerde verf, dan zal dit leiden tot afbladderende verf. Een goede voorbehandeling van je ondergrond kan vaak de oplossing zijn. In deze blog vertellen we je meer over waar afbladderende verf het meest voorkomt en hoe je dit probleem kunt oplossen, of nog beter: voor kunt zijn.

Afbladderende verf op je buitenmuur

Afbladderende verf op de buitenmuur is helaas een vaak voorkomend probleem. Een buitenmuur heeft veel te verduren. Zo hebben regen, wind en zon invloed op de verflaag die op de buitenmuur is aangebracht. Maar vergeet ook de voorbereiding niet. Slechte voegen, mos, algen of vocht zorgen voor een onstabiele ondergrond met afbladderende verf tot gevolg. Op zoek naar goede muurverf voor buiten? Je vindt het binnen ons assortiment buitenmuurverf.

Afbladderende verf op je binnenmuur

Afbladderende verf kan ook op je binnenmuur een probleem worden. Veel mensen vinden dit vreemd aangezien de externe factoren die je buiten aantreft niet binnen aanwezig zijn. Wat zorgt dan voor de afbladderende verf op je binnenmuur? Je binnenmuur kan last hebben van vocht dat doorslaat of een oude onderlaag die in slechte staat is. Wanneer je afbladderende verf op de binnenmuren hebt moet deze altijd verwijderd worden voordat je weer kunt gaan schilderen. Steek de losse verf weg, repareer de oorzaak (lek, slechte ventilatie, optrekkend vocht) en werk de muur opnieuw al met muurverf. Opzoek naar een goede muurverf voor buiten? Kies dan voor de Sikkens Alphatex IQ - Muurverf, Wijzonol Muurverf Extra Mat of de Sigma Facade Topcoat Satin.

Afbladderende verf in de badkamer

Een andere vochtige ruimte binnen je woning is de badkamer. Ook dit is een plek waar afbladderende verf regelmatig voorkomt. In de badkamer heeft dit te maken met de hoge mate van vochtigheid, waarbij het kan zijn dat de ondergrond al te vochtig was toen de verf werd aangebracht en daardoor niet optimaal kon hechten. Het kan ook zijn dat de ventilatie in je badkamer niet goed genoeg is, waardoor het vocht alsnog voor problemen kan gaan zorgen. De oorzaak verhelpen en kiezen voor een badkamerverf of schimmelbestendige muurverf is meestal de oplossing

Afbladderende verf op je kozijnen of deuren

Lakverf op kozijnen en deuren wil ook nog wel eens afbladderen. Ook hier is negen van de tien keer vocht de boosdoener. Kijk jaarlijks goed je verfwerk na op gebreken. Op deze manier ben je er vaak op tijd bij en voorkom je afbladderende verf of nog erger….. houtrot. Wanneer je lakwerk precies toe is aan een nieuwe verflaag? In een ander blog leggen we je eenvoudig uit hoe je schilderwerk langer mee gaat. Door de tips uit dit blog te volgen kun je afbladderende verf voorkomen in een paar simpele stappen. Toch afbladderende verf? Met deze schildertips maak je het schilderwerk weer als nieuw!

Hoe kun je verf afbladderen voorkomen?

Check altijd of een oppervlak niet te vochtig is om beschilderd te worden. Op een vochtige ondergrond hecht namelijk geen verf. Als je een ondergrond buiten van een lik verf wilt voorzien, kun je het beste kiezen voor verf voor buiten. Buiten heb je te maken met wisselende temperaturen, wat ervoor zorgt dat ondergronden uitzetten of krimpen. Verf voor buiten kan hier mee omgaan en vaak vochtregulerend. Hierdoor kan het vocht wel uit het hut, maar niet erin. Hierdoor voorkom je afbladderen van de verf.

 1. Sigma Schakelverf Semi Gloss
  Sigma Schakelverf Semi Gloss
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  200 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Alabastine Houtrotvuller
  Alabastine Houtrotvuller
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  14 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol Muurverf Badkamer
  Wijzonol Muurverf Badkamer
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  15 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Sikkens Alphatex IQ Zijdeglans - Muurverf
  Sikkens Alphatex IQ Zijdeglans - Muurverf
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  41 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: