Teakhout beitsen: de beste optie?

Teakhout beitsen is een uitstekende manier om deze houtsoort in optimale conditie te houden. Iedere houtsoort kan met omstandigheden te maken krijgen waartegen het beschermd moet worden. Ook voor hardhouten varianten geldt dit. Alhoewel Teak beits bestaat voor zowel houtsoorten binnen als buiten, leert de praktijk ons dat vooral hout in de buitenlucht extra bescherming nodig heeft. Het beitsen van een houtsoort is de beste manier om deze bescherming te bieden. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over teakhout beitsen.

Kun je teakhout beitsen?

Het is absoluut mogelijk om teakhout te beitsen. Deze mooie houtsoort is van nature bijzonder duurzaam, maar dat betekent niet dat het geen bescherming kan gebruiken. Het beitsen van teakhout is een goede manier om dit hardhout te onderhouden. Vooral buiten heeft een houtsoort vaker te maken met externe omstandigheden. Hierbij kun je denken aan weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en de wind, maar ook de felle zon kan een negatieve impact hebben op teakhout. Behandel je teakhout niet, dan zul je zien dat het hout na verloop van tijd gaat vergrijzen. Deze verkleuring wil je voorkomen. Daarom kies je ervoor om teakhout te beitsen.

Teakhout beitsen of lakken?

Teakhout is een uit Zuidoost Azië afkomstige tropisch hardhout. Teak voelt in vergelijking met andere houtsoorten ietwat vettig aan. Dit komt door de oliën die van nature in deze houtsoort aanwezig zijn. Hierdoor is teak beter beschermd tegen weersomstandigheden en andere houtsoorten. Door teakhout te beitsen, versterk je deze bescherming. Maar is het ook een optie om teakhout te lakken?

Het antwoord hierop is: het is mogelijk, maar teakhout beitsen is de beste optie om voor te kiezen. Hierboven benoemden we al dat teakhout van nature meer oliën bevat. Ook zijn zuren in hogere mate aanwezig in dit hout. Dit zorgt ervoor dat een lak minder goed kan hechten aan de ondergrond. Dit effect kun je tot bepaalde hoogte tegengaan door een grondverf aan te brengen, maar je kunt deze problemen niet helemaal verhinderen. Daarnaast zorgt teakhout lakken ervoor dat de toplaag sneller verkleurt. Ook kan de verflaag gaan afbladderen. Dit komt onder meer omdat een lak het hout afsluit. Een beits doet dit niet. Bovendien biedt een beits betere bescherming en wordt verkleuring van het hout voorkomen.

Teakhouten tuinmeubelen beitsen

Teakhout wordt vaak gebruikt voor tuinmeubelen. Door deze meubelen te beitsen, bied je ze een betere mate van bescherming. Zo gaan de meubelen langer mee, zeker wanneer je ze goed onderhoudt. Zo kun je bijvoorbeeld een teakhouten tuintafel beitsen. Een teakhouten tafel beitsen is niet moeilijk. Maak eerst het hout goed schoon met Hermadix Teak Cleaner. Ontvet het geheel en schuur het hout vervolgens lichtjes op. Maak de tafel nogmaals schoon. Nu kun je de beits aanbrengen. Je kunt het beste kiezen voor een transparante beits, zoals Wijzonol Transparant UV Zijdeglans, Wijzonol Transparant UV HoogglansWijzonol Transparant Hoogglanslak 750 ml. - Standaard Kleuren of Sikkens Cetol TGL Satin Plus en Remmers HK Lazuur Teak

Teakhout beits bestellen bij Verfwinkel.nl

Door de natuurlijke eigenschappen van teakhout kun je deze houtsoort het beste beitsen. Dankzij de beits wordt het hout beter beschermd en wordt verkleuring voorkomen. Alhoewel teakhout van nature al beter bestand is tegen weersomstandigheden, kun je deze houtsoort nog duurzamer maken door het te beitsen. Alles wat je hiervoor nodig hebt, is terug te vinden binnen ons aanbod. Daarom doe je al jouw verfaankopen bij Verfwinkel.nl.

 

 1. Remmers HK Lazuur 3in1 - Teak - Beits
  Remmers HK Lazuur 3in1 - Teak - Beits
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Wijzonol Transparant Tuinbeits - Teak
  Wijzonol Transparant Tuinbeits - Teak
  4.2 out of five star rating on Trustpilot
  6 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Rambo Pantserbeits Schuur & Tuinhuis Zijdeglans Transparant - Teak
  Rambo Pantserbeits Schuur & Tuinhuis Zijdeglans Transparant - Teak
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Cetabever Tuinmeubelbeits Natuurlijk Effect - Natuurlijk Teak 750 ml
  Cetabever Tuinmeubelbeits Natuurlijk Effect - Natuurlijk Teak 750 ml
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs

Lees ook: