Tafel beitsen: de beste vorm van onderhoud

Een tafel beitsen is een uitstekende manier om de duurzaamheid van dit meubelstuk te verbeteren. Binnen het aanbod van Verfwinkel.nl zijn beitsen te vinden die je voor je tuinmeubilair kunt gebruiken, maar we bieden ook beitsen voor het houtwerk binnen aan. Goede voorbeeldne zijn de Rambo Pantserlak Interieur Transparant Zijdeglans en de Wijzonol Dekkend Tuinbeits. Je kunt dus zowel je tafels binnen als buiten beitsen. Vaak twijfelen mensen over hoe ze hun tafel het beste kunnen onderhouden. Kun je het beste een tafel lakken of beitsen? Hieronder vertellen we je wanneer je het beste kunt kiezen om een tafel te beitsen en hoe je dit kunt aanpakken.

Waarom een tafel beitsen een goede oplossing is

Ontzettend vaak vragen mensen aan ons wat de beste manier is om hun tafel te onderhouden. Ga ik mijn eiken tafel lakken of beitsen? Kan ik het beste mijn grenen tafel beitsen of lakken? Of je een tafel gaat lakken of beitsen zal afhangen van je voorkeuren. Voor een strak resultaat zonder ongelijkheden kun je het beste kiezen voor een laag verf. Maar het kan ook zijn dat je de natuurlijke look van het hout wilt behouden. In dat geval is een tafel beitsen je beste optie. Het mooie aan beits is dat je dit op vele houtsoorten kunt toepassen. Je kunt onder meer een:

• Grenen tafel beitsen
• Eikenhouten tafel beitsen
• Teakhouten tafel beitsen
• Steigerhouten tafel beitsen

Transparante beits zorgt ervoor dat de houtnerf zichtbaar blijft, maar dat de ondergrond toch een andere kleur krijgt.  Zo kun je een tafel zwart beitsen. Ook kun je een tafel beitsen combineren met grey wash. Zo blijf je het hout zien en voorzie je een tafel alsnog van een mooie kleur. Bovendien heb je voor een beits geen primer nodig. Beitsen nestelen zich namelijk diep in het hout. Hierdoor biedt het een hoge mate van bescherming. Daarom worden beitsen toegepast op vele houten ondergronden buiten. Dankzij deze bescherming zijn gebeitste ondergronden goed bestand tegen de weersomstandigheden buiten, van regen tot een felle zon.

Hoe ga je een tafel beitsen?

Er kleven dus vele voordelen aan het beitsen van een tafel. De beste aanpak begint altijd met een goede voorbereiding. Je begint met het reinigen van het hout. Je maakt de ondergrond geheel vetvrij. Het kan zijn dat er plekjes in de houtstructuur zijn die een reparatie nodig hebben. Kleine oneffenheden kun je wegwerken met schuurpapier. Voor grotere deuken en scheuren kun je eventueel houtvuller gebruiken. Hou er rekening mee dat als je een transparante beits gaat gebruiken de reaparaties zichtbaar blijven. Na het opruimen van het stof kan er begonnen worden met het beitsen. Beits dringt door in het hout, wat ook wel impregneren wordt genoemd. Het is dan ook belangrijk om te beitsen op een onbehandelde ondergrond en alle oude verflagen te verwijderen voordat je gaat beitsen.

Nu kan er begonnen worden met het echte werk. Beits breng je bij voorkeur aanmet een platte kwast. Voor grote oppervlakken kunj ekiezen voor een geschikte verfroller, maar een platte kwast geefte cht het mooiste resultaat.  Beits trekt snel in, dus werk vlot door zodat er zoveel mogelijk nat op nat gewerkt wordt. Door nat op nat te werken voorkom je streepvorming. Laat het geheel een dag drogen en breng hierna een tweede laag aan. Ga je onbehandeld hout beitsen? Dan is een derde laag een aanrader. Alles wat je nodig hebt voor deze klus vind je bij Verfwinkel.nl.  

  1. Wijzonol Dekkend tuinbeits
    Wijzonol Dekkend tuinbeits
    4.9 out of five star rating on Trustpilot
    67 reviews
    Vanaf Adviesprijs

Lees ook: