Staal verven: hoe doe je dat en wat heb je nodig?

Staal verven is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal zaken die je in het oog dient te houden. Bovendien kun je niet ieder type verf gebruiken op deze ondergrond. Een aantal stappen zijn vereist om een goed resultaat te behalen. In deze blog gaan we er dieper op in, waarbij we je onder meer laten zien wat je nodig hebt als je staal gaat schilderen. Ook laten we je zien dat gegalvaniseerd staal verven tot de mogelijkheden behoort. Natuurlijk komt ook aan bod hoe staal verven nu precies in zijn werk gaat. Dat is handig om te weten als je bijvoorbeeld stalen kozijnen wilt verven, een stalen lockerkast wilt verven, een stalen garagedeur wilt verven, stalen kozijnen gaat bijwerken, stalen velgen wilt verven of je een stalen hekwerk wilt verven.

Kun je staal verven?

Ja, het is prima mogelijk om staal zelf te verven. Verf voor op staal is te vinden binnen ons assortiment. Bij het verven van staal is een goede voorbereiding van belang. Zo dien je staal te ontvetten voor een betere hechting van de verf. Daarnaast is het weghalen van roest van belang. Dit kan met schuurpapier of met een staalborstel, in het geval van dikke lagen. Bestaande verflagen kun je het beste verwijderen, bijvoorbeeld met dit Vista Lakweg – Afbijtmiddel. Voor het repareren van oneffenheden gebruik je een staal plamuur. Na deze voorbereidingen is het staal klaar om afgewerkt te worden.

Staal verven: gebruik altijd een primer

Of je nu onbehandeld staal wilt lakken of niet, het is van belang om eerst een primer aan te brengen. Verf kan niet goed hechten op staal zonder een primer. Er zijn meerdere geschikte producten te vinden binnen ons assortiment, bijvoorbeeld een primer voor stalen kozijnen of een primer voor gegalvaniseerd staal. Over het algemeen maak je hierbij gebruik van een metaalprimer of een universele primer. Goede voorbeelden hiervan zijn deze Wijzonol Metaal Primer en deze Boonstoppel Garantie Primer Universeel. Er zijn daarnaast producten die een grondlak, voorlak en aflak in één zijn. In dat geval is een aparte staal primer niet nodig. Een goed voorbeeld hiervan is deze Brantho Korrux 3-in-1 – Hoogglans.

Hoe schilder je staal?

Je hebt dus de keuze tussen eerst een primer aanbrengen en dan verf of producten die rechtstreeks op staal kunnen worden aangebracht. Beide opties leveren een mooi eindresultaat op en beschermen de ondergrond. Een goede laagdikte is van belang als je de verf aanbrengt. Voldoende verf zorgt voor een langere levensduur. Daarom breng je minimaal twee lagen verf aan op een stalen ondergrond buiten. Bij een verfklus binnen volstaat één verflaag meestal.

Kan ik gegalvaniseerd staal verven?

Het is een vraag die geregeld aan onze verfspecialisten gesteld wordt: kun je gegalvaniseerd staal verven? Het antwoord is: ja, dat is mogelijk. Staal wordt gegalvaniseerd om corrosie tegen te gaan. Hierbij wordt een dun laagje zink, nikkel of chroom aangebracht. Daarom heb je een verfproduct nodig dat zich goed kan hechten op dit soort oppervlakken. Goede opties hiervoor zijn Hammerite Ultima – Hoogglans en Sudwest All-Grund. Let er wel op dat je eventuele zinkzouten verwijdert. Binnen ons assortiment zijn nog diverse andere producten te vinden die geschikt zijn om oud en nieuw staal te verven. Bovendien kunnen we deze verfproducten in de door jou gewenste kleur mengen. Handig als je bijvoorbeeld staal zwart wilt maken. Ontdek de mogelijkheden en neem een kijkje binnen ons aanbod.  

 1. Sigma Sigmetal Zinccoat 3 in 1 - Satin
  Sigma Sigmetal Zinccoat 3 in 1 - Satin
  4.1 out of five star rating on Trustpilot
  9 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Wijzonol Uni Primer
  Wijzonol Uni Primer
  5 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: