Je schutting verven of je schutting beitsen: het blijft een lastige keuze om te maken. Je bent niet de eerste die met deze vraag naar ons toe komt. Daarom geven we in deze blog een antwoord op deze vraag. Een eenduidig antwoord is er niet. Er zijn situaties waarin je beter kunt kiezen voor beits, maar ook verf is altijd een optie. Beide opties kunnen een houten ondergrond bescherming bieden, waarbij je persoonlijke voorkeuren uiteindelijk de doorslag gaan geven. Daarom zetten we hieronder de voor- en nadelen van een schutting schilderen of een schutting beitsen voor je op een rij.

Waarom kies je voor een schutting verven?

Verf wordt beschouwd als de beste keuze voor iedereen die geen houtnerven meer wil zien onder de deklaag. Je hebt hierbij de keuze uit allerlei kleuren. Via Verfwinkel.nl kun je jouw eigen kleuren laten mengen. Als je een schutting gaat schilderen, zul je altijd vooraf grondverf aan moeten brengen. Dit maakt de verf een stuk duurzamer en zorgt er ook voor dat de verf het hout beter kan beschermen. Verf is dus een goede keuze als je het hout niet meer wilt zien en deze ondergrond een mooi kleurtje wil geven. Verf biedt prima bescherming aan het hout. 

Waarom kies je voor het beitsen van een schutting?

Over het algemeen wordt het beitsen van een schutting gezien als de beste manier om deze houten ondergrond van de beste bescherming te voorzien. Op het gebied van beits heb je diverse opties. Je kunt kiezen voor een geheel dekkende laag, waarbij het hout niet meer zichtbaar is; dekkende beits. Daarnaast kun je kiezen voor een transparante beits. Ook heb je een optie in het midden: een semi-transparante beits waarbij het hout een andere kleur krijgt maar het hout tegelijkertijd nog wel zichtbaar is.

Een goede beits biedt de beste bescherming aan schuttingen. Beitsen kunnen uitstekend vocht reguleren. Hierdoor zal zelfs een wolkbreuk geen slijtage aan je schutting brengen. Bovendien beschikken vele soorten beits over UV-bescherming. Hierdoor kan de zon niet meer voor verkleuring van het hout zorgen. Omdat beits ook gedeeltelijk in het hout trekt, is de mate van bescherming van een hoog niveau. Daarom heeft een schutting beitsen net een streepje voor op de andere opties.

Kies ik olie of beits voor de schutting?

Een schutting kun je op diverse manieren behandelen. Zo zijn er ook klanten die kiezen voor een schutting olie. Een goede optie binnen ons aanbod is de Bangkirai Olie, die zich speciaal geschikt is voor bangkiraihout. Olie heeft enkele aangename voordelen. Zo accentueert deze behandeling als geen ander de nerftekening. Bovendien is het eenvoudig om aan te brengen en kost het minder tijd, onder meer omdat olie snel droogt. Daarnaast heeft olie als groot voordeel dat het voorkomt dat vergrijzing van hout van bijvoorbeeld de schutting plaatsvindt. Qua bescherming legt olie het wel af tegen zowel beits als verf.

Hoe kan ik mijn schutting beitsen of verven?

Of je nu kiest voor het beitsen of verven van je schutting, je zult altijd dezelfde stappen moeten ondernemen voor het beste resultaat. Ten eerste maak je de schutting grondig schoon en ontvet je deze ondergrond. Zo garandeer je de beste hechting. Schuur de schutting goed en maak het oppervlak geheel stofvrij. Vergeet ook niet om de grond in de buurt van de schutting goed af te dekken. Na deze voorbereidingen kun je gaan beginnen. Heb je nog spullen nodig voor deze klus? Je vindt wat je nodig hebt binnen ons assortiment!