Schutting verven of beitsen: wat is de beste keuze?

Je schutting verven of je schutting beitsen: het blijft een lastige keuze om te maken. Je bent niet de eerste die met deze vraag naar ons toe komt. Daarom geven we in deze blog een antwoord op deze vraag. Een eenduidig antwoord is er niet. Er zijn situaties waarin je beter kunt kiezen voor beits, maar ook verf is altijd een optie. Beide opties kunnen een houten ondergrond bescherming bieden, waarbij je persoonlijke voorkeuren uiteindelijk de doorslag gaan geven. Daarom zetten we hieronder de voor- en nadelen van een schutting schilderen of een schutting beitsen voor je op een rij.

Waarom kies je voor een schutting verven?

Verf wordt beschouwd als de beste keuze voor iedereen die geen houtnerven meer wil zien onder de deklaag. Je hebt hierbij de keuze uit allerlei kleuren. Via Verfwinkel.nl kun je jouw eigen kleuren laten mengen. Ga je een schutting lakken? Dan zul je altijd vooraf grondverf aan moeten brengen. Dit maakt de verf voor je schutting een stuk duurzamer en zorgt er ook voor dat de schutting verf het hout beter kan beschermen. Verf is dus een goede keuze als je het hout niet meer wilt zien en deze ondergrond een mooi kleurtje wil geven. Ook kun je de schutting wit verven. Verf biedt prima bescherming aan het hout. Een nadeel is dat je wel altijd een grondverf nodig hebt.

Waarom kies je voor het beitsen van een schutting?

Over het algemeen wordt het beitsen van een schuttinggezien als de beste manier om deze houten ondergrond van de beste bescherming te voorzien. Op het gebied van beits heb je diverse opties. Je kunt kiezen voor een geheel dekkende laag, waarbij het hout niet meer zichtbaar is. Daarnaast kun je kiezen voor een transparante beits. Ook heb je een optie in het midden: een semi-transparante beits waarbij het hout een andere kleur krijgt maar het hout tegelijkertijd nog wel zichtbaar is.

Een goede beits biedt de beste bescherming aan schuttingen. Beitsen kunnen uitstekend vocht reguleren. Hierdoor zal zelfs een wolkbreuk geen slijtage aan je schutting brengen. Bovendien beschikken vele soorten beits over UV-bescherming. Hierdoor kan de zon niet meer voor verkleuring van het hout zorgen. Omdat beits ook gedeeltelijk in het hout trekt, is de mate van bescherming van een hoog niveau. Daarom heeft een schutting beitsen net een streepje voor op de andere opties.

Kies ik olie of beits voor de schutting?

Een schutting kun je op diverse manieren behandelen en je kunt kiezen uit schutting olie of beits. Zo zijn er klanten die kiezen voor een schutting olie. Een goede optie binnen ons aanbod is de Tenco Bangkirai Olie, die zich speciaal geschikt is voor bangkiraihout. Olie heeft enkele aangename voordelen. Zo accentueert deze behandeling als geen ander de nerftekening. Bovendien is het eenvoudig om aan te brengen en kost het minder tijd, onder meer omdat olie snel droogt. Daarnaast heeft olie als groot voordeel dat het voorkomt dat vergrijzing van hout van bijvoorbeeld de schutting plaatsvindt. Qua bescherming legt olie het wel af tegen zowel beits als schutting verf. Opzoek naar beits die zwart blijft? Kies dan voor de Wijzonol Dekkend Halfglans, Tenco Douglas Beits Dekkend - Zwart, Tenco Houtcoat Zwart - Mat Waterbasis, Tenco Houtcoat Zwart of de Tenco Houtcoat Zwart - Zijdeglans Waterbasis. Of kies een andere schuttingbeits zoals de Cetabever Schuttingbeits Transparant. Ook een schutting wit beitsen behoort tot de mogelijkheden.

Hoe kan ik mijn schutting beitsen of verven?

Wil je jouw schutting opknappen? Dan kun je kiezen voor het beitsen of verven van je schutting, maar je zult altijd dezelfde stappen moeten ondernemen voor het beste resultaat. Ten eerste maak je de schutting grondig schoon en ontvet je deze ondergrond. Zo garandeer je de beste hechting. Schuur de schutting goed en maak het oppervlak geheel stofvrij. Vergeet ook niet om de grond in de buurt van de schutting goed af te dekken. Na deze voorbereidingen kun je gaan beginnen. Heb je nog spullen nodig voor deze klus? Je vindt wat je nodig hebt binnen ons assortiment!

 1. Hermadix Douglas Olie - Dim Grey
  Hermadix Douglas Olie - Dim Grey
  4.4 out of five star rating on Trustpilot
  13 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Tenco Steigerhoutbeits - Antraciet
  Tenco Steigerhoutbeits - Antraciet
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol Dekkend Halfglans
  Wijzonol Dekkend Halfglans
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  19 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: