Op ondergronden van bijvoorbeeld ijzer en staal kan het nodig zijn dat je roest moet verwijderen. Metalen oppervlakken zijn hier namelijk gevoelig voor. Het kan zijn dat je sowieso al van plan was om roest te verwijderen. Maar het is ook mogelijk dat je een metalen ondergrond van een likje verf wilt voorzien. In dat geval is het helemaal aan te raden om de roest te verwijderen van het metalen oppervlak. Roest behandelen is de beste oplossing en is beter dan het roest laten zitten. Roestig ijzer behandelen is mogelijk en handig om problemen op de lange termijn te voorkomen. Maar hoe haal je roest weg? In deze blog gaan we dieper in op alle mogelijke methodes. Daarnaast vertellen we je meer over roest behandelen met verf.

Makkelijk roest verwijderen: is dit mogelijk?

Roest verwijderen is absoluut mogelijk. Maar hoe verwijder je roest op de beste manier? Er zijn veel methoden die je kunt toepassen. Ten eerste kun je roest verwijderen met wd40. Omdat wd40 een olieachtig product is, maakt het het verve n van de ondergrond daarna een stuk lastiger. Daarom is het verstandiger of roest te verwijderen met een staalborstel of verfkrabber.

Wat vaak hetzelfde is bij de methoden is dat de producten die gebruikt worden een bijtende werking hebben. Zo kun je bijvoorbeeld roest verwijderen met azijn, roest verwijderen met limoen, roest verwijderen met (baking) soda en zelfs cola kun je gebruiken om roest mee te verwijderen. Roest verwijderen met azijn is hiervan de beste methode. Breng een laag azijn aan en geef het goed de tijd om in te trekken. Let er wel op dat je azijn niet te lang laat intrekken, want dit middel is ook in staat om metaal te laten ontbinden. Houd 30 minuten tot een uur aan bij lichte roest en meerdere uren bij zwaardere roest. De zuren van azijn bijten door de roest heen. Gebruik vervolgens een staalborstel om de roest er af te halen.

Roest weghalen voordat je gaat verven

Geregeld wordt aan ons gevraagd of het mogelijk is om over roest heen te verven. Over licht geroeste ondergronden kun je verven met Hammerite. Verwijder al het loszittende roest wel eerst goed voordat je gaat verven. En hou er rekening mee dat je na verloop van tijd misschien alsnog stappen moeten ondernemen om de roest tegen te gaan. Daarom kun je het probleem maar beter meteen oplossen. Bovendien zul je altijd een afbijtmiddel en staalborstel moeten gebruiken mochten er afbladderende verflagen aanwezig zijn op de metalen ondergrond. Waarom zou je dan niet meteen je roest probleem oplossen?

Hoe pak je het behandelen van roest aan?

Het is aan te raden om te kiezen voor een roestwerende grondverf als je een metalen oppervlak wilt voorzien van een lik verf. Bekende merken zoals Sikkens, Wijzonol en Tenco hebben hun eigen roestwerende primers. Deze grondverf varianten zijn allen te vinden binnen het aanbod van Verfwinkel.nl. Bij ons zit je ook goed voor diverse anti-roest verfsoorten. Zo weet je niet alleen hoe je roest moet verwijderen, maar ook hoe je het kan voorkomen op metalen ondergronden. Direct aan de slag? Schaf direct de producten die je nodig hebt aan via Verfwinkel.nl!