Kies voor een zwarte muur in je woonkamer

Een zwarte muur in de woonkamer: heb je het wel eens overwogen? Een zwarte muur is een gewaagde keuze die de moeite waard kan zijn. Je kunt hierbij kiezen voor een enkele zwarte muur in je woonkamer, maar zelfs een geheel zwarte woonkamer is een optie. Er zijn veel combinaties mogelijk, van geheel zwarte muren en plafonds tot zwart in combinatie met andere kleuren. In deze blog laten we je de meerwaarde van een zwarte muur in je woonkamer zien. We tonen je de voordelen hiervan, waarbij we ook dieper ingaan op de verschillende varianten van zwart die je in de woonkamer kunt toepassen.

De voordelen van zwarte muren in de woonkamer

Mensen kiezen vaak voor lichtere kleuren omdat deze kleuren een ruimte optisch groter laten lijken. Donkere kleuren laten een ruimte er juist optisch kleiner uitzien. Bij een enkele zwarte muur in de woonkamer is dit effect er nauwelijks, en zelfs bij een geheel zwarte woonkamer kun je met behulp van contrasten ervoor zorgen dat een woonkamer niet te klein aan gaat voelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van lichte deurkozijnen, lichte lambrisering, lichte plinten en licht gekleurde meubels. Met andere kleuren kun je balans brengen. De optische effecten van lichte en donkere kleuren hoeven dus geen reden te zijn om niet te kiezen voor een zwarte muur in de woonkamer.

Een bijkomend voordeel van een zwarte muur, bijvoorbeeld een zwarte muur achter de tv, is dat vuil en oneffenheden minder goed zichtbaar zijn. Bij lichte muren zie je vuil en beschadigingen veel sneller. Laten we daarnaast de unieke uitstraling van een zwarte muur in de woonkamer niet vergeten. Het voegt iets extra’s toe aan je interieur. Het is net wat spannender en gewaagder dan een lichte kleur. Daarom is bijvoorbeeld een zwarte muur in de slaapkamer ook een interessante optie. Bovendien zijn allerlei combinaties met andere kleuren mogelijk.

Snel naar de beste zwarte muurverf

Welke kleur zwart kies je?

Er zijn meerdere tinten zwart waar je uit kunt kiezen. Zo zijn er veel varianten van RAL zwart. De meest gekozen optie is RAL 9005, ook wel bekend als gitzwart. Dit is de verfkleur die mensen het meest associëren met standaard zwart. Zoek je een net iets lichtere variant van deze kleur, dan is RAL 9004 een optie. Deze kleur wordt ook wel signaalzwart genoemd. Daarnaast is RAL 9017 een optie, ook wel bekend als verkeerszwart. Deze tint zit tussen gitzwart en antracietgrijs in. Bij Verfwinkel.nl kun je allerlei muurverf producten in het zwart laten mengen, bijvoorbeeld deze Sikkens Alphacryl Pure Mat SF of deze Sigma Sigmatex Superlatex Matt – Muurverf.

Zwarte plinten in de woonkamer

Neem je zwarte pinten in huis als je muren zwart zijn? Of ga je juist voor witte plinten om een mooi contrast te vormen met de zwarte muur in je woonkamer? Beide opties hebben zo hun voordelen. Je kunt kiezen voor dezelfde kleur zwart voor de plinten, maar je kunt ook een ton sur ton combinatie maken door te kiezen voor een andere tint zwart in vergelijking met de muur. Erg mooi is de combinatie van een zwarte muur, zwarte plinten en een houten vloer. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk ons kleuraanbod en bestel jouw verf nu bij Verfwinkel.nl.

 1. Trimetal Magnatex Mat SF - Muurverf
  Trimetal Magnatex Mat SF - Muurverf
  5 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Wijzonol Muurverf Mat
  Wijzonol Muurverf Mat
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  41 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Histor Kleurbedenktijd
  Histor Perfect Finish Muurverf - Mat
  Histor Perfect Finish Muurverf - Mat
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  44 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Brander Tex Matt
  Brander Tex Matt
  5 out of five star rating on Trustpilot
  2 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: