Kies je zijdeglans of mat?

Zijdeglans of mat is een keuze die je geregeld moet maken als je op zoek bent naar de perfecte verf voor jouw klus. Verf heeft een glansgraad. In totaal kan je verf vijf verschillende glansgraden hebben. Hierbij gaat het om eiglans, halfglans, hoogglans, mat of zijdeglans. Iedere glansgraad is anders dan de ander. Ze hebben ieder hun eigen uitstraling. Er kunnen ook nog variaties zijn van een type glansgraad, bijvoorbeeld extra matte muurverf. Maar hoe maak je de keuze tussen mat vs. zijdeglans?

We vertellen je er in deze blog meer over. Ten eerste laten we je de verschillen tussen deze glansgraden zien. Vervolgens kijken we voor verschillende oppervlakken wat het beste past. Kies je bijvoorbeeld voor zwarte kozijnen binnen voor mat of zijdeglans? Wordt de glansgraad van je deuren mat of zijdeglans en kies je voor je plinten mat of zijdeglans? Het goede nieuws is: de keuze tussen mat of zijdeglans muurverf of mat en zijdeglans lak is in de meeste gevallen afhankelijk van jouw smaak.

Is zijdeglans hetzelfde als mat?

Is zijdeglans mat en vice versa? Nee, er zijn duidelijke verschillen tussen deze twee glansgraden aan te wijzen. Mat heeft een glansgraad van minder dan 15%, terwijl zijdeglans een glansgraad tussen de 30% en 60% heeft. Hierdoor weerspiegelt een matte verf nauwelijks licht, wat een rustig effect teweegbrengt. Je kunt matte verf gebruiken om oneffenheden in het oppervlak te verbergen, maar mat is ook geschikt voor effen ondergronden. Wel goed om te weten is dat verfsoorten met hogere glansgraden makkelijker schoon te maken zijn. Een goed voorbeeld van een matte verf is deze Sigma Perfect Matt – Muurverf.

Zijdeglans weerspiegelt meer licht dan mat, alhoewel de glans minder is in vergelijking met hoogglans. Zijdeglans zit qua glansgraden in het midden. Zijdeglans lak of muurverf heeft een warmere uitstraling en is makkelijker schoon te maken in vergelijking met matte verfsoorten. Een goed voorbeeld van een zijdeglans verf is deze Sigma S2U Satin.

Snel naar de beste Lak:

Muurverf mat of zijdeglans?

Binnen is er geen verschil tussen de kwaliteit van muurverf zijdeglans of muurverf mat. Zijdeglans of mat is in zulke gevallen voornamelijk een kwestie van smaak. Wel kunnen er factoren zijn die een invloed hebben op je keuze. Als bijvoorbeeld het licht van de zon geregeld op een muur staat, dan past matte verf beter omdat je anders te veel reflectie kunt krijgen. Mat is ook meer geschikt voor het verbloemen van oneffenheden in een muur, terwijl zijdeglans het beter doet op effen muren. Maar uiteindelijk is jouw voorkeur de doorslaggevende factor.

Kozijnen zwart verven mat of zijdeglans en meer

Ook lakken zijn in mat of zijdeglans verkrijgbaar. Voor binnen is er weinig verschil qua kwaliteit, maar een kwalitatieve matte lak voor buiten is er nog niet. Wat kies je voor je kozijnen: mat of zijdeglans? Voor buiten gebruik je een zijdeglans lak, terwijl je voor binnen zelf bepaalt wat het beste past. Ook voor binnendeuren kun je mat of zijdeglans kiezen, en ook voor een trap is mat of zijdeglans een optie. Binnen moet je dus zelf de keuze tussen zijdeglans of mat maken. Mat, zijdeglans of hoogglans: bij ons is verf in alle glansgraden te vinden binnen ons assortiment. Maak van elke verfklus een succes en shop bij Verfwinkel.nl.

 1. Histor Kleurbedenktijd
  Histor Perfect Finish Houtlak Zijdeglans - Black
  Histor Perfect Finish Houtlak Zijdeglans - Black
  5 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Wijzonol Matlak - Terpentineverdunbaar
  Wijzonol Matlak - Terpentineverdunbaar
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  24 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Aanbieding
  Sigma S2U Nova Satin
  Sigma S2U Nova Satin
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  734 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Sikkens Rubbol BL Rezisto Mat
  Sikkens Rubbol BL Rezisto Mat
  5 out of five star rating on Trustpilot
  18 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: