Jaren 30 kleuren: Monumenten van kleuren

In de jaren 30 van de vorige eeuw zijn een aantal van de mooiste verfkleuren aller tijden ontwikkeld. Geen wonder dat jaren 30 kleuren nog altijd veelvuldig worden toegepast. Deze tinten worden ook wel monumenten kleuren genoemd vanwege hun monumentale uitstraling en omdat deze kleuren vaak bij monumentale panden worden toegepast. Maar ook binnen je eigen woning kun je diverse monumentale kleuren toepassen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Oud Hollandse kleuren zoals mergelwit, grachtengroen, monumentaal groen, Gelders blauw, Ossebloedrood of Zaans wit verf?

In deze kleurenblog vertellen we je alles wat je moet weten over deze bijzondere jaren 30 kleuren. Hierbij gaan we dieper in op de kleurcollecties waarbinnen deze tinten te vinden zijn. Ook vertellen we je meer over de kleurenwaaiers waarin je deze kleuren optimaal kunt bekijken. Daarnaast laten we je zien met welke tinten je jaren 30 kleuren kunt combineren, binnen welke ruimtes je deze tinten kunt gebruiken en welke producten in deze kleuren gemengd kunnen worden.

Jaren 30 kleuren binnen meerdere kleurcollecties

Er zijn veel bekende kleuren die tot de jaren 30 kleuren behoren. Een goed voorbeeld hiervan is monumentengroen. Monumentengroen heeft geen RAL kleurcode, maar is wel terug te vinden binnen diverse andere kleurcollecties: Flexa Ready Mixed (1036), Flexa Expert (FE 404), Sikkens (N0.15.10), Nelf Monumentenwaaier (605) en de Praxis Kleurenwand 2018 collectie. Een andere mooie jaren 30 groen is rijtuigengroen. Deze tint behoort tot de Sikkens Oude Kleuren collectie, dus rijtuigengroen heeft geen RAL code. De kleurcode van rijtuigengroen is L2.10.12.

Daarnaast is Grachtengroen of Herengrachtgroen een optie. Vaak twijfelen mensen tussen rijtuigengroen of grachtengroen. Herengracht groen en grachtengroen hebben geen RAL code. Herengrachtgroen is een donkere variant van groen en lijkt bijna wel zwart. Een kleur die hierop lijkt, maar net een tikje lichter, is Amsterdams groen. Amsterdams Groen is een kleur van het verfmerk Hermadix. Oud-Hollands Groen is ook geïnspireerd op jaren 30 kleuren en is onder kleur 560 terug te vinden in de kleurcollectie van Histor. Daarnaast is er nog Antiek Groen dat een Wijzonol kleur is met code 9328.

Andere jaren 30 kleuren uit diverse collecties

Naast groene tinten zijn er nog veel andere kleuren die in de jaren 30 zijn ontwikkeld en tot de Oud Hollandse kleuren behoren. Een goed voorbeeld hiervan is mergelwit. Mergelwit heeft geen RAL kleurcode, aangezien deze tint door Sikkens is ontwikkeld. Het is een zachte witte kleur met de code G0.05.85. Daarnaast is er ossebloedrood, ook wel bekend als oxyderood. Ossenbloedrood heeft een RAL kleurcode: RAL 3009. Deze tint geeft verf een roodbruine look.

Een andere klassieker is Gelders Blauw. Gelders Blauw wordt RAL 5003 genoemd, maar dat is niet het RAL nummer van Gelders Blauw. RAL 5003 is saffierblauw. De twee kleuren lijken veel op elkaar. Gelders Blauw is één van de oude kleuren van Sikkens met code U4.15.10. Een andere blauwe variant van ouderwetse verf is monumentenblauw verf. Nog een tint die tot de klassieke verfkleuren behoort is Bentheimer, Boerenwit van het verfmerk Boonstoppel.

Authentieke kleuren voor de boerderij

Veel van deze tinten zijn de traditionele kleuren voor een boerderij. De volgende jaren 30 kleuren zijn typische boerderij kleuren:

 • Mergelwit
 • Bentheimergeel
 • Zandsteengeel
 • Okergeel
 • Drents bruin
 • Engels rood
 • Zweeds rood
 • Rijtuigengroen
 • Standgroen
 • Monumentengroen
 • Grachtengroen
 • Gelders blauw

Binnen welke kleurenwaaiers kan ik monumentale kleuren bekijken?

Op zoek naar een monumenten kleurenwaaier? Binnen meerdere kleurenwaaiers zijn de typische jaren 30 kleuren terug te vinden. Een goed voorbeeld hiervan is deze Sikkens Authentieke Kleuren waaier. Deze kleurenwaaier staat vol met tijdloze kleuren die terug te zien zijn op de monumentale gebouwen in ons land. Alhoewel je deze kleuren ook op je beeldscherm kunt bekijken, kunnen schermen de kleur vervormen. De beste en meest natuurgetrouwe weergave van een kleur is nog altijd te zien in een kleurenwaaier. Bestel daarom deze kleurenwaaier als je wilt zien hoe één van de jaren 30 kleuren uit de verf komt.

De Sikkens Authentieke Kleuren waaier is niet de enige kleurenwaaier waarin je deze tinten kunt bekijken. Zo is er de Wijzonol Oerhollandes Buitenverven waaier. Hier vind je allerlei Oud Hollandse tinten die geschikt zijn voor buiten. Daarnaast is er de Nelf Monumentenwaaier. Wederom zijn in deze waaier vele monumentale kleuren terug te vinden. Nog een aanrader is de Boonstoppel Monumenten Kleurenwaaier. Voor veel producten kun je een tint uit één van deze kleurenwaaiers kiezen. Ga naar de productpagina, kies een hoeveelheid en bekijk vervolgens uit welke kleurcollectie je een tint gaat kiezen. Bestel het verfproduct, waarna wij ervoor zorgen dat de verf gemengd wordt in de kleur die jij voor ogen hebt. Verfwinkel.nl zorgt ervoor dat de kleur uit de verf komt.

Jaren 30 kleuren combineren

De kleuren uit de jaren 30 zijn veelzijdige kleuren die prima gecombineerd kunnen worden. Je kunt ze zowel met oude als met meer moderne kleuren combineren. Maar het leuke is dat jaren 30 kleuren ook uitstekend met elkaar gecombineerd kunnen worden. Hierboven lieten we je al zien dat veel oud Hollandse kleuren als traditionele kleuren voor boerderijen gebruikt worden. Deze kleuren sluiten formidabel op elkaar aan en zijn dan ook goed te combineren. Bentheimergeel met grachtengroen is hier een goed voorbeeld van.

Jaren 30 kleuren toepassen binnen diverse ruimtes

Er zijn genoeg passende Oud Hollandse kleuren voor je interieur te vinden. Zo is Gelders Blauw de perfecte keuze als je een donkerblauwe muur binnen één van de vertrekken van je woning wilt creëren. Dit kan onder meer in de woonkamer, de slaapkamer en de keuken. Deze kleur is geschikt als accentwand. Mergelwit, bentheimergeel en zandsteengeel zijn goede keuze als je wat zachtere, neutrale en meer rustgevende toe wilt passen binnen je woning. Deze tinten zijn ook geschikt als kleur voor je gevel. Kleuren als grachtengroen en rijtuigengroen zijn goede opties voor deuren, kozijnen en schuren. Je kunt deze kleuren ook terug laten komen in andere onderdelen van je interieur, bijvoorbeeld het meubilair.

Oud Hollands blauw verf en meer: welke producten kan ik van jaren 30 kleuren voorzien?

Binnen het ruime aanbod van Verfwinkel.nl zijn veel muurverf producten te vinden die je in jaren 30 kleuren kunt laten mengen. Zo kun je verf van Sigma in jaren 30 kleuren laten mengen. Goede voorbeelden hiervan zijn deze Sigma Sigmapearl Clean Matt – Muurverf, deze Sigma Sigmatin DGL Matt – Muurverf, deze Sigma Perfect Matt – Muurverf en deze Sigma Facade Topcoat Satin. Diverse andere muurverf producten kunnen ook in jaren 30 kleuren gemengd worden. Hierbij kun je onder meer denken aan deze Flexa Creations Muurverf – Extra Mat, deze Sikkens Alphacryl Pure Mat SF, deze Boonstoppel Garantietex Mat, deze Wijzonol Latex – Muurverf en deze Histor MY Color Muurverf – Extra Mat. Een ander product mengen in de historische kleuren? Bekijk de mogelijkheden binnen ons aanbod.

 1. Sigma Pearl Clean Matt - Afwasbare muurverf
  Sigma Pearl Clean Matt - Afwasbare muurverf
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  234 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Flexa Creations Muurverf - Extra Mat
  Flexa Creations Muurverf - Extra Mat
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  95 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sikkens Alphacryl Pure Mat SF
  Sikkens Alphacryl Pure Mat SF
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  204 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Histor Kleurbedenktijd
  Histor MY color Muurverf - Extra Mat
  Histor MY color Muurverf - Extra Mat
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  11 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: