Hoe lang moet voorstrijk drogen?

Deze vraag wordt geregeld aan onze verfspecialisten gesteld: hoe lang moet voorstrijk drogen? Ook worden er geregeld variaties van deze vraag gesteld, bijvoorbeeld: hoe lang moet voorstrijk drogen voor het sauzen of hoe lang moet voorstrijk drogen voor het stucen? Daarom gaan we in deze blog de voorstrijk droogtijd onder de loep nemen. Voorstrijk is een middel dat voor het verven wordt toegepast op muren met een flinke zuigkracht dan wel op wanden waar verf zich minder goed kan hechten. De muur voorstrijken voorkomt dat de verf wordt opgezogen en het verbetert de algehele hechting van de verf. Maar hoelang is de droogtijd van voorstrijk voordat verf toegepast kan gaan worden? We vertellen het je hieronder.

Wat is de droogtijd van een voorstrijk?

Hoe lang moet een voorstrijk drogen? De exacte droogtijd van een voorstrijk verschilt per product en per toepassing. De gemiddelde droogtijd voor voorstrijk bij muurverf is zo’n 8 uur, maar er zijn ook middelen die sneller droog zijn en voorstrijkmiddelen waarbij de droogtijd juist langer is. Het is daarom aan te raden om per product te controleren wat de exacte droogtijd is. Bij Verfwinkel.nl kun je deze informatie online terug vinden. Deze info staat namelijk in het kenmerkenblad van het product. Bij een product zoals deze Sigma Sigmafix Universal klik je op de tab Verwerkingsgegevens, waarna je het kenmerkenblad kunt downloaden.

Voorstrijk stucen droogtijd en andere situaties

Wat is de droogtijd van voorstrijk bij stucwerk? Ook bij deze toepassing geldt dat de exacte droogtijd afhankelijk is van het product dat je gaat gebruiken. De gemiddelde voorstrijk op stucwerk droogtijd is 12 uur, maar er zijn ook sneldrogende producten waarbij je al na 2 uur kunt beginnen met het aanbrengen van een stuclaag. Daarnaast wordt ons geregeld gevraagd wat de droogtijd van voorstrijk op tegels is. Wederom zal de voorstrijk op tegels droogtijd afhankelijk zijn van het product waar je voor kiest. Gemiddeld kun je uitgaan van een droogtijd van 6 uur.

Een andere toepassing die extra aandacht verdient is het voorstrijken van hout bij een houtrot reparatie. Voorstrijk voor 2K houtreparatie (bijvoorbeeld Repair Care Dry Flex 4) mag vaak niet volledig drogen. Dit middel moet nog kleverig zijn als de houtreparatie aangebracht wordt. De Repair Care voorstrijk droogtijd is hier dus afhankelijk van.

Voorstrijk droogtijden van verschillende producten

Om te etaleren dat de droogtijden van voorstrijkmiddelen flink van elkaar kunnen verschillen, tonen we je nu een voorbeeld. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de Alabastine voorstrijk droogtijd. Deze Alabastine Xtra Voorstrijk Alles in 1 is bijvoorbeeld stofdroog na 2 uur en overschilderbaar na 15 uur. Deze Alabastine Voorstrijk Sneldrogend Transparant is al stofdroog na 30 minuten en overschilderbaar na 3 uur. Zo groot kan het verschil zijn tussen normale voorstrijk en sneldrogende voorstrijk. Hetzelfde zou je ontdekken als je bijvoorbeeld de droogtijd van voorstrijk van Egaline, de Omnicol TP voorstrijk droogtijd of de Porex voorstrijk droogtijd zou bekijken. Per product kan dit enorm verschillen.

Voorstrijk bestellen bij Verfwinkel.nl

Hoe lang moet voorstrijk exact drogen? Het is sterk afhankelijk van het product waar je voor kiest en de toepassing waarvoor je het gaat gebruiken. Sneldrogende voorstrijkmiddelen doen hun naam eer aan en zijn gemiddeld een stuk sneller droog in vergelijking met standaard voorstrijkmiddelen. Of je nu op zoek bent naar een voorstrijk die snel droog is of juist niet, binnen ons assortiment ontdek je vele voorstrijkmiddelen die geschikt zijn voor uiteenlopende toepassingen. Bekijk het zelf eens en ontdek ons aanbod op het gebied van voorstrijkmiddelen nu.

 1. Wijzonol Muurvoorstrijk - Kleurloos
  Wijzonol Muurvoorstrijk - Kleurloos
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  2 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sikkens Alpha Fix
  Sikkens Alpha Fix
  5 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: