Hoe kun je het beste hout lakken?

Er is geen betere manier om houten ondergronden te beschermen dan door het hout te lakken. Er zijn verschillende houten ondergronden die je van verf kunt voorzien. Zo kun je een houten vloer lakken, een houten tafel lakken of houten meubilair van een nieuwe lak voorzien. Geregeld wordt aan ons gevraagd of er een verschil is tussen verf en lak. Het is simpel: lak is een synoniem van houtverf. Verf voor houten ondergronden dient over specifieke eigenschappen te beschikken die het hout beschermen. Je kunt dus bijvoorbeeld geen muurverf gebruiken om hout mee te schilderen. Wat moet je verder weten over hout lakken? We vertellen het je allemaal in deze blog.

Waarom zou je hout lakken?

Hout lakken is om meerder redenen een goed idee. Het lakken van hout biedt (extra) bescherming aan dit materiaal. In het geval van onbehandeld hout is dit absoluut nodig, maar ook voor behandeld hout is het een aanrader om het materiaal alsnog van een lak te voorzien. Hout lakken zorgt ervoor dat een houten ondergrond beter beschermd is tegen vocht. Houtverf is van nature weer- en waterbestendig. Daarnaast biedt deze verfsoort bescherming tegen de UV stralen van de zon. Vocht kan ertoe leiden dat hout gaat rotten, terwijl UV stralen verkleuring tot gevolg kunnen hebben. Voor houten ondergronden buiten is een lakverf (of beits) zoals de Sikkens Rubbol BL Rezisto Semi Gloss, Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss, Sigma S2U Nova Semi-Gloss, Sigma S2U Allure Gloss of de Sikkens Rubbol XD High Gloss van essentieel belang. Dergelijke verfsoorten zijn geschikt voor alle seizoenen, zijn bijzonder slijtvast en kunnen geleverd worden in alle kleuren.

Maar ook houten ondergronden binnen kunnen wel wat extra bescherming gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan is je houten vloer. Onbedoeld kan hier nu eenmaal vocht op terecht komen, bijvoorbeeld doordat iemand een glas water laat vallen. Je wilt niet dat een dergelijk incident meteen je vloer ruïneert. Binnen het assortiment van Verfwinkel.nl zijn genoeg lakken voor binnen te vinden. Deze zijn niet alleen geschikt voor je vloer, maar ook voor deuren, kozijnen en meubels. Goede voorbeelden hiervan zijn de Sigma S2U Nova Satin en de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin.

Hoe pak je hout lakken aan?

Iedere verfklus begint met een goede voorbereiding. Ten eerste ontvet je de ondergrond. Daarna schuur je het hout zorgvuldig. Maak de ondergrond stofvrij en breng de eerste laag verf aan. Onbehandeld hout lakken kan uiteraard ook, maar hierbij is het belangrijk dat je eerst een geschikte grondverf aanbrengt. Uitstekende grondverven voor buiten zijn de Sigma Amarol Primer, Wijzonol LBH SDT Ultra Grondlak en de Wijzonol Grondlak HV. Bij behandeld hout dat al een verflaag heeft, kun je na het ontvetten en schuren meteen een nieuwe laklaag aanbrengen met behulp van een viltroller zoals Anza Lakset VILT - 5 delig. Zorg dat er minimaal drie lagen verf op je vloer zitten. Houd de droogtijden tussen de lagen in acht en schuur de vloer lichtjes op tussen de verflagen. Houd er rekening mee dat de vloer pas na circa 1 week volledig belastbaar is. Een andere optie is het gebruiken van een één-pot-systeem. Dat is grondverf, voorlak en aflak in één. Daarvoor adviseren we Sikkens Rubbol BL Ventura Satin.

Lak voor hout nodig? Koop het bij Verfwinkel.nl

Of je nu hoogglans lak voor je hout nodig hebt of matte lak voor je hout, je schaft alle producten die je nodig hebt aan bij Verfwinkel.nl. Bij ons heb je niet alleen de keuze uit een ruim assortiment, maar wij kunnen de verf ook nog eens in alle kleuren voor je mengen. Zo weet je zeker dat je het resultaat behaalt dat je voor ogen hebt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem zelf een kijkje binnen ons online aanbod.

 1. Sikkens Rubbol XD High Gloss
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  775 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Aanbieding
  Sigma S2U Nova Satin
  Sigma S2U Nova Satin
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  720 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Aanbieding
  Sigma S2U Allure Gloss
  Sigma S2U Allure Gloss
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  713 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: