Hoe kun je het beste canexel schilderen?

Ben je van plan om canexel te gaan schilderen? Dit bouwmateriaal voor buiten wordt gebruikt als kant en klare gevelbekleding. Vooral bij chalets of stacaravans tref je geregeld canexel aan. Deze gevelbekleding bestaat uit geperste houtvezels die voorzien zijn van een duurzame lakafwerking. Deze toplaag maakt canexel van nature onderhoudsarm. Het duurzame eindresultaat vereist in principe geen verdere behandeling, maar na verloop van tijd kan het zo zijn dat onderhoud alsnog nodig is. Dit komt vooral door externe factoren, zoals de weersomstandigheden, die ervoor zorgen dat er slijtage ontstaat. Wil je de canexel onderhouden, de gebruiksduur verlengen of het hout van een nieuwe kleur voorzien? In deze blog laten we je zien wat je opties zijn.

Canexel vervangen in plaats van verven

Alhoewel canexel overschilderen een optie kan zijn, is niet iedereen het erover eens of dit de beste optie is. Sommigen zijn van mening dat je er beter voor kunt kiezen om de canexel te vervangen. Doordat deze gevelbekleding van nature zo onderhoudsarm en duurzaam is, is vervanging de meest duurzame optie. Hierdoor kan de buitenzijde van je chalet of stacaravan er weer jaren tegenaan. Tegelijkertijd is het vervangen van de canexel een duurdere optie in vergelijking met canexel verven. Daardoor kan deze gevelbekleding schilderen toch een aantrekkelijkere optie voor je zijn.

Ga ik mijn chalet verven of beitsen?

Zowel verf als beits is een optie als je canexel gaat schilderen. Kies je voor verf, dan is het vooral van belang dat je een passend product vindt. Je kunt niet zomaar iedere soort verf toepassen op deze ondergrond. Je zoekt een verf op waterbasis voor buiten die de ondergrond bescherming biedt, maar het oppervlak niet geheel afdekt. Het hout moet namelijk nog kunnen ademen. De toplaag moet dampopen, slagregendicht en vochtregulerend zijn. Zo weet je zeker dat de verf de ondergrond beschermt tegen de elementen buiten. Een hoge elasticiteit zorgt ervoor dat de toplaag niet kan gaan barsten als het hout werkt. Tevens wil je niet kiezen voor een matte verf, aangezien dit de kans vergroot dat vuil zich aanhecht op het materiaal. Gelet op deze factoren, is deze Sikkens Rubbol BL Ventura Satin de beste optie.

Daarnaast kan er gekozen worden voor een beits. Hierbij zoek je een goed dekkende beits op waterbasis die bescherming biedt aan de ondergrond. Tevens is het van belang dat de beits elastisch is, zodat het meebeweegt als het hout werkt. Een goede optie is deze Rust-Oleum Fassitek Aqua Opaque. Deze dekkende beits is elastisch, bezit een groot ademend vermogen en biedt een uitstekende buitenduurzaamheid. Bovendien is dit een grondlak, voorlak en aflak in één. Je hoeft hier dus geen aparte primer voor aan te schaffen. Deze beits behoudt de natuurlijke kleuren van canexel.

Chalet buitenkant verven? Koop je producten bij ons

De meningen zijn dus verdeeld over canexel schilderen. De één zegt dat je beter deze gevelbekleding om de zoveel jaar kunt laten vervangen, terwijl de ander zegt dat het verven of beitsen van deze ondergrond een prima optie is. Waar je ook voor kiest, je vindt passende producten voor deze klus binnen het ruime assortiment van Verfwinkel.nl. Je bestelt bij ons verfproducten die canexel of werzalit overschilderen mogelijk maken.

 1. Wijzonol Aqua Systeemverf
  Wijzonol Aqua Systeemverf
  4 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. 3M Scotch-Brite Handpad - 10 stuks
  3M Scotch-Brite Handpad - 10 stuks
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  15 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: