Hardboard verven: is dit de beste optie?

Hardboard verven of toch vervangen? Het verven van hardboard is een perfecte manier om dit plaatmateriaal van een nieuwe look te voorzien. Hardboard platen worden voor diverse toepassingen gebruikt. Zo kan hardboard gebruikt worden voor wandafdichting, kasten, deuren, lichterwanden en nog veel meer. Kun je hardboard verven? Dat is absoluut mogelijk, mits je de juiste stappen uitvoert. Zo kun je bijvoorbeeld een hardboard deur verven, hardboard dakplaten verven of een hardboard muur verven. Hieronder gaan we dieper in op hardboard verven. We vertellen je meer over dit materiaal en hoe je deze platen het beste van een nieuwe laag verf kunt voorzien. Binnen het ruime assortiment van Verfwinkel.nl vind je alles wat je nodig hebt voor deze verfklus. Wij adviseren voor deze klus de Wijzonol Matlak - Waterverdunbaar of de Wijzonol Matlak - Terpentineverdunbaar.

Wat is hardboard?

Hardboard platen doen qua opzet denken aan MDF platen. Hierbij worden houtvezels onder een hoge temperatuur samengeperst. Om de stevigheid van de platen te versterken kan er kunstharslijm worden toegevoegd. De manier van productie heeft een invloed op de achterzijde van deze plaat. Bij natte productie zie je een afdruk van een kopergaasnet op de achterkant, terwijl je bij droge productie aan beide kanten een gladde plaat hebt. Hardboard wordt vooral ingezet als afwerkingsplaat voor bijvoorbeeld kasten en deuren. Het ziet er goed uit en is flexibel. Hardboard kan ook geverfd worden.

Hoe kun je het beste hardboard verven?

Hardboard verven is een optie, maar het is hierbij wel van belang dat je correct te werk gaat. Ten eerste zijn de voorbereidingen van belang voor een goed resultaat. Dit geldt voor iedere verfklus, en het verven van hardboard is geen uitzondering op deze regel. Maak de hardboard plaat goed schoon en ontdoe de plaat van vet met behulp van een ontvetter. Binnen het aanbod van Verfwinkel.nl kun je diverse reinigingsmiddelen vinden. Schuur de plaat hierna lichtjes op. Dit maakt het oppervlak wat ruwer, wat de hechting van de verf zal verbeteren. Maak de plaat nog een keer goed schoon om de stof van het schuren te verwijderen. Hierna is de hardboard plaat klaar om van de juiste grondverf te worden voorzien.

De aanpak van het verven van een hardboard plaat verschilt per plaat. Check ten eerste of de plaat in de fabriek is afgewerkt of niet. Bij afgewerkte platen met een verflaag in goede conditie kun je prima een nieuwe toplaag aanbrengen. Is de verflaag afgebladderd, dan moet je deze laag eerst verwijderen voordat je een nieuwe laag kunt plaatsen. Bij niet afgewerkte platen zul je eerst een grondverf aan moeten brengen. Je kunt hierbij kiezen voor een geschikte hardboard grondverf. Geef de grondverf de tijd om te drogen, en breng vervolgens de toplaag aan. Het kan nodig zijn om meer dan één verflaag aan te brengen.

Kun hardboard verven met latex?

Als je een hardboard plaat wilt gaan verven, ben je op zoek naar passende verf. Hardboard is gemaakt van hout, dus de meest logische keuze voor deze verfklus is houtverf. Technisch is het mogelijk om een houten ondergrond te verven met latex, maar in de praktijk raden wij dit af. Latex is een synoniem voor muurverf. Muurverf is eigenlijk niet geschikt voor houten ondergronden omdat hout werkt, terwijl muurverf voor binnen hier niet op berekend is. Hierdoor kan de verf sneller gaan scheuren. Houtverf zorgt voor een duurzamer resultaat.

Bestel jouw hardboard verf bij Verfwinkel.nl

Het is prima mogelijk om zelf een hardboard plaat te verven. Zo kun je hardboard deuren verven, maar ook hardboard met folie verven is mogelijk. Binnen het uitgebreide assortiment van Verfwinkel.nl vind je alle producten die nodig zijn om deze verfklus tot een goed einde te brengen. Ook voor alle schildersbenodigdheden zit je bij ons goed. Check onze website en zie met eigen ogen hoe scherp onze prijzen zijn.

 1. Südwest All-Grund Multiprimer U51 Wit - Acryl
  Südwest All-Grund Multiprimer U51 Wit - Acryl
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  38 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Flexa Pure Lak Mat
  Flexa Pure Lak Mat
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  29 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Aanbieding
  Ga erop uit met Sikkens! Tot 70% korting op pretparken, dierentuinen en meer!
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  830 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Sigma Multiprimer
  Sigma Multiprimer
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  33 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: