Glas kitten: ja of nee?

Is glas kitten een goed idee? Het is een vraag die geregeld aan ons gesteld wordt. Glas afkitten is niet alleen een goed idee, maar het zorgt zelfs voor een beter eindresultaat. Glas kitten zorgt niet alleen voor een strakke afwerking, het plaatsen van de kit heeft tevens een functie. Wanneer er geen kitnaad aanwezig is, kan het zo zijn dat het vocht rondom het raam niet volledig wordt tegengehouden. Vocht dat binnendringt zal op ten duur houtrot als gevolg hebben. Daarnaast kan het vocht leiden tot aantasting of zelfs lekkage. Glas kitten is dus een belangrijke maatregel die niet mag ontbreken. Deze stap is vooral belangrijk wanneer je bijvoorbeeld enkel glas gaat plaatsen of je kozijnen gaat renoveren. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over glas kitten.

Raam afkitten: welke kit gebruik ik hiervoor?

Voor het kitten van glas maak je gebruik van een beglazingskit. Dit soort kit wordt ook wel glas kit genoemd. Beglazingskit is toe te passen bij verschillende soorten glas. Zo kan het zijn dat jouw woning beschikt over enkel glas of dubbel glas. Binnen deze categorieën zijn verschillende varianten te verkrijgen. Denk hierbij aan: veiligheidsglas, gekleurd glas, gelaagd glas, gehard glas, figuur glas, inbraak werend glas en meer. Er zijn beglazingskitten die zich richten op het afkitten van een specifiek soort glas. Maar er zijn ook universele opties die op meerdere soorten glas toegepast kunnen worden. Een goed voorbeeld hiervan is deze Den Braven Zwaluw Hybriseal 2PS – Zwart. Deze glas kit is ook in het grijs, bruin of wit verkrijgbaar. Je kunt deze kit onder meer gebruiken voor gelaagd-, enkel-, inbraak werend-, zelfreinigend- en isolatieglas. Dit is tevens een geschikte kit voor buitenshuis.

Glas kitten: hoe pak ik dit aan?

Je begint met enkele voorbereidende taken. Maak het glas en de glaslatten goed schoon en ontvet het materiaal zodat de kit goed hecht. Na de reiniging dient de ondergrond goed droog te worden gemaakt. Glas is van nature een lastige ondergrond om op te hechten, dus ontvetten is van essentieel belang. Vervolgens pak je de kitkoker erbij en verwijder je het dopje. Plaats de doseermond op de koker en snij hier het toetje schuin van af. De breedte van de snede bepaalt de dikte van de kit rand.

Breng vervolgens rustig de kit aan op het glas. Plaats de kit half op het glas en half op de glaslat. Als het om kit gaat, kun je beter net iets te veel dan te weinig aanbrengen. Te weinig kit zorgt ervoor dat je de kitnaad nogmaals moet over kitten. Zie je sleeprandjes? Maak je geen zorgen! Deze kun je na het kitten weghalen. Hierna gebruik je een plantenspuit om een zeepsopje op de kit rand aan te brengen. Met behulp van een scherpmesje en een glasreiniger haal je de sleepranden weg. De vochtige kitnaad strijk je zachtjes op met je vinger.

Ramen kitten en verven

Het is mogelijk om het kitten en verven van ramen en kozijnen te combineren. Binnen ons assortiment zijn geschikte lakken voor kozijnen te vinden. De volgorde maakt weinig uit. Je kunt een raam eerst afkitten en vervolgens schilderen. Maar je kunt ook beginnen met schilderen en vervolgens een kit met een passende kleur toepassen. Je kunt de beglazingskit zelf beter niet overschilderen. Kijk rustig rond op onze webpagina en bestel de producten die je voor deze klus kunt gebruiken.

 1. ProGold Topseal U - Beglazings Kit
  ProGold Topseal U - Beglazings Kit
  4.3 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf
 2. ProGold Afstrijkrubber voor Kitten - Set van 3
  ProGold Afstrijkrubber voor Kitten - Set van 3
  4 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs

Lees ook: