Gipsplaten schilderen is een must. Vaak worden deze platen geleverd in kleuren die niet zo mooi zijn. Niet alleen kun je deze gipsplaten van een andere kleur voorzien, het is prima mogelijk om deze verfklus zelf uit te voeren. Hieronder vertellen we je alles wat je hierover moet weten. Niet alleen laten we je zien hoe je gipsplaten moet schilderen, we vertellen je ook of je bijvoorbeeld gipsplaten kunt schilderen zonder voorstrijk. Daarnaast vertellen we je meer over de keuze tussen een gipsplaat stuken of schilderen. Zo weet je precies hoe je deze taak het beste kunt aanpakken.

Gipsplaten schilderen: de voorbereidingen

Gipsplaten kunnen op diverse plekken binnen je woning voorkomen. Zo is het goed mogelijk dat je beschikt over een gipsplaten muur of plafond. Na de standaard voorbereidingen (afdekken van plekken die je niet geschilderd wilt hebben, stroom uitschakelen en het verwijderen van afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten) maak je gebruik van gipsplaatvuller om de naden tussen gipsplaten op te vullen. Maak gebruik van een plamuurmes om overtollige vuller te verwijderen. Zo krijg je een mooi en egaal resultaat. Ook kun je dit product gebruiken om schroefgaten weg te werken. Geef dit even de tijd om te drogen, waarna je de platen mooi egaal schuurt. Veeg het geheel goed schoon. Nu kun je gaan verven.

Welke verf gebruik ik als ik gipsplaten ga schilderen?

Moet je gipsplaten voorstrijken voor het schilderen? Het antwoord hierop is: ja. Voordat je gipsplaten kunt schilderen, zul je deze platen moeten voorzien van een voorstrijkmiddel. Van nature hebben gipsplaten een zuigende werking. Dit middel versterkt het dekkende effect van de verf. Doe je dit niet, dan zul je meer lagen aan moeten brengen en kan het eindresultaat er minder goed uitzien. Een gipsplaat direct schilderen is dus geen aanrader. De verf die je gaat gebruiken bepaalt welke voorstrijk je nodig hebt. Als je gipsplaten gaat schilderen, heb je de keuze uit twee varianten: latexverf of structuurverf. Latex muurverf heeft een mooie dekking. Bovendien kan deze verfsoort eenvoudig schoongemaakt worden zonder dat het de verf deert. Structuurverf heeft als voordeel dat oneffenheden (naden, kleine deukjes of schroefgaten) goed worden weggewerkt.

Hoe kan ik het beste gipsplaten schilderen?

Nu de keuze tussen latexverf of structuurverf gemaakt is, kun je aan de slag met het verven van de gipsplaten. Begin met schilderen wanneer het voorstrijkmiddel optimaal heeft kunnen drogen. Gebruik een ronde kwast om eerst de hoeken te schilderen. Voor de grotere vlakken maak je gebruik van een vachtroller. Breng de verf gelijkmatig op de roller aan. Verdeel de ondergrond in denkbeeldige vierkanten en laat deze vierkanten overlappen. Na het maken van de vlakken laat je de roller van boven naar beneden gaan om een mooi geheel te creëren. Ga zo door totdat de hele ondergrond voorzien is van een laag verf. Na het drogen kan er een tweede laag geschilderd worden.

Een gipsplaat schilderen of stuken: wat is de beste optie?

Je kunt een gipsplaat afwerken en schilderen zonder dat er stucwerk aan te pas komt. Een gipsplaat stuken is alleen nodig wanneer er veel oneffenheden aanwezig zijn op de ondergrond. Voor enkele kleine oneffenheden volstaat het gebruik van gipsplaatvuller. Bovendien kun je een hoop oneffenheden optimaal wegwerken door gebruik te maken van structuurverf. Wat je ook nodig hebt voor je verfklus, je vindt het binnen het assortiment van Verfwinkel.nl. Ontdek het zelf!