Gipsplaten schilderen: hoe pak je dit het beste aan?

Gipsplaten schilderen is een must. Vaak worden deze platen geleverd in kleuren die niet zo mooi zijn. Niet alleen kun je deze gipsplaten van een andere kleur voorzien, het is prima mogelijk om deze verfklus zelf uit te voeren. Hieronder vertellen we je alles wat je hierover moet weten. Niet alleen laten we je zien hoe je gipsplaten moet schilderen, we vertellen je ook of je bijvoorbeeld gipsplaten kunt schilderen zonder voorstrijk of welke voorstrijk voor gipsplaten geschikt is. Daarnaast vertellen we je meer over de keuze tussen een gipsplaat stuken of schilderen. Zo weet je precies hoe je deze taak het beste kunt aanpakken.

Gipsplaten schilderen: de voorbereidingen

Kun je gipsplaten verven? Dit kan zeker, maar het resultaat wordt voor een groot deel bepaald door de voorbereidingen. Gipsplaten kunnen op diverse plekken binnen je woning voorkomen. Zo is het goed mogelijk dat je beschikt over een gipsplaten muur of plafond. Ga je een gipsplaten plafond schilderen dan zijn de voorbereidingen anders dan dat je gips op de muur gaat verven. Na de standaard voorbereidingen (afdekken van plekken die je niet geschilderd wilt hebben, stroom uitschakelen en het verwijderen van afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten) maak je gebruik van gipsplaatvuller om de naden tussen gipsplaten op te vullen. Maak gebruik van een plamuurmes om overtollige vuller te verwijderen. Zo krijg je een mooi en egaal resultaat. Ook kun je dit product gebruiken om schroefgaten weg te werken. Geef dit even de tijd om te drogen, waarna je de platen mooi egaal schuurt. Veeg het geheel goed schoon. Nu kun je gaan verven.

Welke verf gebruik ik als ik gipsplaten ga schilderen?

Moet je gipsplaten voorstrijken voor het schilderen? Het antwoord hierop is: ja. Voordat je gipsplaten kunt schilderen, zul je deze platen moeten voorzien van een voorstrijkmiddel. Een van de beste voorstrijk voor gipsplaten is bijvoorbeeld Alabastine Voorstrijk voor gipsplaten. Van nature hebben gipsplaten een zuigende werking. Dit middel versterkt het dekkende effect van de verf. Doe je dit niet, dan zul je meer lagen aan moeten brengen en kan het eindresultaat er minder goed uitzien. Direct een gipsplaat verven is dus geen aanrader. De verf die je gaat gebruiken bepaalt welke voorstrijk voor je gipsplaat je nodig hebt. Gipsplaat voorstrijk wordt ook wel grondverf voor gipsplaat genoemd en staat soms ook bekend als gipsplaat primer. Als je gipsplaten gaat schilderen, heb je de keuze uit twee soorten verf voor gipsplaten: latexverf of structuurverf. Latex muurverf heeft een mooie dekking. Bovendien kan deze verfsoort eenvoudig schoongemaakt worden zonder dat het de verf deert. Structuurverf heeft als voordeel dat kleine oneffenheden (kleine deukjes of opgevulde schroefgaten) goed worden weggewerkt. Voor deze klus adviseren wij de Sigma Sigmapearl Plafond Supermatt, Sigma Sigmatin DGL Matt - Muurverf of de Histor Monodek Structure - Structuurverf Fijn - Lichte Kleuren.

Hoe kan ik het beste gipsplaten schilderen?

Er zijn dus verschillende verven op gipsplaat mogelijk en nu de keuze tussen latexverf of structuurverf gemaakt is, kun je aan de slag met het verven van de gipsplaten. Begin met schilderen wanneer het voorstrijkmiddel optimaal heeft kunnen drogen. Wil je schilderen op een gipsplaat? Gebruik dan een ronde kwast om eerst de hoeken te schilderen. Voor de grotere vlakken maak je gebruik van een vachtroller. Breng de verf gelijkmatig op de roller aan. Verdeel de ondergrond in denkbeeldige vierkanten en laat deze vierkanten overlappen. Na het maken van de vlakken laat je de roller van boven naar beneden gaan om een mooi geheel te creëren. Ga zo door totdat de hele ondergrond voorzien is van een laag verf. Na het drogen kan er een tweede laag geschilderd worden. Deze werkwijze geldt ook als je gipsplaten op een plafond in je badkamer wilt schilderen.

Een gipsplaat schilderen of stuken: wat is de beste optie?

Kun je over gipsplaten verven? Je kunt een gipsplaat afwerken en schilderen zonder dat er stucwerk aan te pas komt. Een gipsplaat stuken is alleen nodig wanneer er veel oneffenheden aanwezig zijn op de ondergrond. Bij het gebruik van stucplaten is geen gipsplaten primer nodig om de hechting te bevorderen. Anders is het gebruik van een primer voor gipsplaten wel aan te raden voordat je gaat stuken. Voor enkele kleine oneffenheden volstaat het gebruik van gipsplaatvuller. Bovendien kun je een hoop oneffenheden optimaal wegwerken door gebruik te maken van structuurverf. Je weet nu op welke verschillende manieren gipsplaten afwerken mogelijk is. Wat je ook nodig hebt voor je verfklus, je vindt het binnen het assortiment van Verfwinkel.nl. Ontdek het zelf!

 1. Alabastine Gipsplaatvuller Kant&Klaar
  Alabastine Gipsplaatvuller Kant&Klaar
  3 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Histor Kleurbedenktijd
  Monodek Stucture
  Histor Monodek Structure - Structuurverf Fijn
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  41 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol Muurverf Extra Mat
  Wijzonol Muurverf Extra Mat
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  13 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Sigma Sigmafix Universal
  Sigma Sigmafix Universal
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  17 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: