Fineer verven: hoe pak je dit aan?

Fineer verven vereist een goede voorbereiding , maar de verfklus zelf is helemaal niet moeilijk. Kun je fineer verven? Jazeker, je hoeft geen ervaren schilder te zijn om deze taak op je te nemen. Een fineerlaag kan op diverse ondergronden aanwezig zijn. Zo komt het verven van fineer meubelen vaak voor, maar ook een fineer aanrechtblad verven (in de keuken fineer verven), een fineer eiken deur verven of kunststof fineer verven behoren tot de mogelijkheden. Fineer schilderen is gelukkig geen enkel probleem, mits je het goed aanpakt. Hieronder vertellen we je meer over fineer, hoe je dit het beste kunt verven en welke voorbereidingen je moet uitvoeren voor het beste resultaat. Voor deze verfklus vind je alle benodigdheden binnen het assortiment van Verfwinkel.nl, van de verf tot aan een primer voor gelamineerd hout.

Wat is fineer precies?

Voor het afwerken van meubels zoals kasten en tafels kan er gebruik zijn gemaakt van een fineerlaag. Deze laag kan ook op andere ondergronden toegepast worden, bijvoorbeeld een eiken deur of een keukenkastje. Fineer is een benaming voor het plaatmateriaal van gelijkmatige dikte dat gebruikt wordt als afwerklaag. Deze laag is over het algemeen vrij dun, met een gemiddelde dikte tussen de 0.3 en 0.7 cm. Fineer tref je vaak aan bij goedkopere meubels. Deze meubels kunnen goedkoper blijven doordat ze gemaakt worden van ‘blindhout’ (bijvoorbeeld MDF). Door een fineerlaag aan te brengen krijgen deze meubels alsnog een mooie houten uitstraling. Waar normale houtsoorten hinder ondervinden van temperatuurverschillen, heeft een fineerlaag hier geen last van.

Kan je fineer verven?

Fineer verven is een optie. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt voor iedere verfklus en fineer verven is geen uitzondering op deze regel. Ten eerste is het een goed idee om te controleren of er beschadigingen aanwezig zijn in de laag. Beschadigingen kun je herstellen met behulp van onze houtreparatie middelen. Hierna kun je beginnen met het ontvetten van de fineerlaag. Ook hiervoor zijn genoeg producten te vinden binnen ons assortiment. Maak de ondergrond goed schoon en schuur deze vervolgens zorgvuldig. Hierna maak je de ondergrond nogmaals grondig schoon. Fineer dat gemaakt is van hout met inhoudsstoffen (bijvoorbeeld eiken) moet je eerst behandelen met een isolerende primer, zoals Vista Boscalit Aqua Isoleergrond of Sikkens Rubbol BL Isoprimer - Wit. Gelamineerde en geplastificeerd fineer ook altijd eerst behandelen met een hechtprimer. Hier kun je bijvoorbeeld Südwest All-Grund Multiprimer U51 Wit - Acryl voor gebruiken. Papierfolie verven raden wij niet aan. Verwijder eerst de laag folie voordat je gaat schilderen.

Welke primer voor gelamineerd hout?

Nu de fineerlaag klaar is om geverfd te worden, ga je als eerste over fineer heen schilderen met een primer. Grondverf is ideaal om de verflaag optimaal te laten hechten aan de fineerlaag. Gelet op de kwaliteiten van een fineerlaag is het een goed idee om te kiezen voor een multiprimer. Geef de grondlaag de tijd om te drogen en schuur het oppervlak vervolgens lichtjes op voor een nog betere hechting. Hierna kan de verflaag aangebracht worden. Er zijn vele soorten verf waar je uit kunt kiezen. Zo kun je fineer verven met krijtverf, maar je kunt ook houtverf gebruiken zoals de Histor Perfect Finish houtlak Zijdeglans of de Flexa Creations Lak Extra Mat. Breng een eerste laag aan, en vervolgens na droging nog een tweede laag. Dit levert het beste resultaat op.

Gelamineerde meubels verven

Een fineer kast verven of andere meubels kan een geweldige manier zijn om ze een frisse uitstraling te geven. Het is belangrijk om te weten dat het verven van fineer een delicaat proces is. Het fineer is immers dun en kan gemakkelijk beschadigen als het niet goed wordt behandeld. Voordat je begint met een fineer kast verven of meubelpaneel schilderen, is het belangrijk om het oppervlak zorgvuldig voor te bereiden. Zorg ervoor dat het fineer schoon en droog is voordat je begint met schilderen. Fineer is een materiaal waar veel meubels mee afgewerkt worden. Het is een dunne laag hout die op een ander materiaal is gelijmd, waardoor het een mooie en duurzame afwerking heeft.

Vaak hebben gelamineerde meubels en kasten fineerlagen die een mooie houtstructuur hebben. Het verven van keukenkastjes van fineer vereist speciale aandacht. Omdat keukenkastjes veel worden gebruikt, is het belangrijk om een verf te kiezen die duurzaam is en bestand is tegen vlekken en krassen. Ga je een fineer keuken schilderen? Demonteer dan eerst alle kastjes en maak ze grondig schoon voordat je aan deze klus begint. Deze werkwijze geldt ook bij een fineer tafel verven of een fineer keukenblad verven.

Verven op fineer: koop jouw spullen bij Verfwinkel.nl

Fineer verven is een eenvoudig verfklus die je prima zelf kunt uitvoeren. Bij ons bestel je alles wat je voor deze klus nodig hebt, van de schildersbenodigdheden tot aan de verf. Voor het verven van fineer kun je diverse soorten verf gebruiken. De keuze is geheel aan jou. Wij kunnen deze verf in alle kleuren voor je mengen. Zo behaal je het resultaat dat je voor ogen hebt. Kijk eens rond binnen ons online assortiment.

 1. Südwest All-Grund Multiprimer U51 Wit - Acryl
  Südwest All-Grund Multiprimer U51 Wit - Acryl
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  37 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Wijzonol Aqua Hechtprimer
  Wijzonol Aqua Hechtprimer
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  7 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Histor Kleurbedenktijd
  Histor My color Lak - Mat
  Histor My color Lak - Mat
  3 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Wijzonol Aqua Zijdeglans
  Wijzonol Aqua Zijdeglans
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  7 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: