Een houten vloer lakken? Gebruik Trae Lyx parketlak en vloerlak

Het lakken van een houten vloer is een relatief makkelijke manier om je interieur een nieuwe, frisse uitstraling te geven. Of het nu gaat om het lakken van een parketvloer of een massief houten vloer, hardhout of juist zacht hout (zoals grenen), met de juiste lakken, technieken en materialen kun je een geweldig resultaat bereiken.

In dit blog bespreken wij de voordelen van Trae Lyx vloerlak en parketlak. Maar ook de voordelen van het afwerken van de parketvloer met een 2 componentenlak.

Vloerlak en parketlak zijn beide glasheldere blanke watergedragen lakken voor binnen. De lakken vergelen niet, hebben een hoge slijtvastheid en zijn geschikt voor intensief gebruik. Toch zijn er specifieke voordelen en verschillen tussen de lakken. En dat heeft alles te maken met de houtsoort en de belasting. Welke houtsoort ga jij behandelen? Zachthout zoals een kurk-, grenen- of vurenhouten vloer heeft een andere behandeling nodig dan een hardhouten eiken vloer.

Een grenen, vuren of kurkvloer van zachthout lakken

Zachthout heeft een afwerking nodig die voldoende elastisch is en de beweging kan opvangen. De droge laag mag niet breken, maar moet meeveren zonder te barsten.

Trae Lyx Vloerlak is een elastische waterverdunbare 1K lak en blijft ook na droging en doorharding flexibel genoeg om iets mee te bewegen en is daarom bijzonder geschikt voor zachte houtsoorten zoals grenen, vuren en kurk. Je hebt de keus uit Trae Lyx Vloerlak Zijdeglans en Trae Lyx Vloerlak Mat. Waarbij de Vloerlak Mat de uitstraling van een met olie behandelde vloer geeft.

Welke lak voor een eikenvloer van hardhout?

De parketlak daarentegen is juist een 1K parketlak op waterbasis die bij uitstek geschikt is voor harde houtsoorten zoals eiken. Trae Lyx parketlak is verkrijgbaar in Hoogglans, Zijdeglans, Mat en Ultra mat. De parketlak geeft een egaal neutraal uiterlijk en kan worden toegepast op lichte, donkere en gekleurde vloeren van harde houtsoorten. Deze lak is gemakkelijk aan te brengen en te onderhouden, waardoor het de ideale lak voor parketvloeren is.

2 componenten lak voor houten vloeren

Voor het lakken van de vloer kan ook gekozen worden voor een 2-componentenlak, zoals Trae Lyx Naturel 2K Ultra Mat. 2-componentenlakken bestaan uit twee producten die tot één product samengevoegd en gemengd moeten worden voordat de lak kan worden aangebracht.

Het mengen van 2 componentenlak werkt als volgt:

 • Voor gebruik de basis eerst goed oproeren en de verharder goed schudden.
 • Vervolgens, terwijl je goed roert, langzaam de verharder aan de basislak toevoegen.
 • De aangemaakte lak 10 minuten laten rusten en dan nogmaals goed roeren.
 • De gemengde Trae Lyx lak is circa 2 - 3 uur houdbaar en verwerkbaar
 • Na deze tijd moet voor een volgende laag, de nieuwe hoeveelheid worden gemengd.

Dat is iets lastiger dan een 1K lak maar door het toevoegen van een tweede component , wordt de laklaag nog sterker, slijtvaster en bestendiger tegen bijvoorbeeld reinigingsmiddelen en het knoeien van koffie, wijn, alcohol en olie dan 1k lakken. Bijkomend voordeel is dat de 2K lak bovendien moeilijk brandbaar is. De 2K lak is uitermate geschikt voor intensief belopen voeren, bijvoorbeeld in openbare ruimten.

Voor vloeren is Trae Lyx Naturel 2K Ultra Mat zeer geliefd. Niet alleen vanwege de uitstekende slijtvastheid met de ultra matte uitstraling, maar ook door de uitstekende vloei en gemakkelijke verwerking. De vloer blijft zeer lang mooi en behoudt zijn natuurlijke uitstraling.

Eiken- en beukenhout afwerken

Sommige houtsoorten, zoals eiken- en beukenhout, bevatten inhoudsstoffen. Indien deze inhoudsstoffen niet worden ingekapseld kunnen deze zorgen voor minder fraaie strepen of verkleuringen in de lak. De vloer dient daarom eerst in een grondlak te worden gezet om deze inhoudsstoffen te isoleren.

Trae Lyx Naturel Grondlak is speciaal ontwikkeld voor het isoleren van inhoudsstoffen, die voorkomen in o.a. eiken- en beukenhout. De vloer behoudt een natuurlijke uitstraling doordat het hout vrijwel niet verkleurt. Indien je een levendiger kleur hout wenst, is Trae Lyx Grondlak de juiste keuze. Deze intensiveert de natuurlijke gloed en de warme tint van het hout, zodat een fraai levendiger resultaat wordt bereikt. Na het aanbrengen van de grondlak kan de vloer worden afgewerkt met één van de Trae Lyx lakken.

Vloerlak kleur aanbrengen op onbehandeld hout

Blank onbehandeld hout kun je eerst aankleuren met Trae Lyx Kleurbeits. Je kunt de vloerkleur aanpassen in de stijl van jouw interieur. Er zijn 24 kleurbeitstinten vloerlak kleur die ook nog onderling mengbaar zijn. Deze kant en klare waterbeits is makkelijk te verwerken en is een goed poriën vullende beits, voor het beitsen van zachte en harde houtsoorten. De karakteristieke tekening van het hout blijft bewaard. Na droging moet de vloerlak kleur voor de bescherming afgelakt worden met een transparante lak. Dit kan zowel de parket- of vloerlak, maar ook de Trae Lyx Naturel 2K Ultra Mat zijn.

Een houten vloer schuren en lakken

Bij het lakken van een houten vloer is het belangrijk om de juiste technieken en materialen te gebruiken. Allereerst is het belangrijk om de vloer te schuren om alle oneffenheden te verwijderen. Vervolgens moet je de vloer reinigen en stof en vuil verwijderen. Als de vloer schoon en glad is, kun je beginnen met het aanbrengen van de lak. Dit moet altijd in meerdere lagen (tenminste 3) worden aangebracht voor een duurzaam resultaat.

Een houten vloer schuren en lakken: Welk gereedschap heb je nodig?

 • Een platte acrylkwast van een goede kwaliteit en een microvezelroller haarlengte 7-9 mm en circa 18 centimeter breed, inclusief houder;
 • Een bak voor het uitgieten van de lak en het gebruik van de roller;
 • Roerstokjes;
 • Afplaktape.

Het begint met het afplakken van de plinten. Reken de grootte van het oppervlak (in aantal m²) van te voren goed uit, zodat je de juiste hoeveelheid lak koopt. Wanneer de vloer schoon, droog, vetvrij (wasvrij) en voorbereid is, kun je starten met de houten vloer lakken. Let op dat er geen zonlicht direct op het natte lakwerk komt. Voorkom dat de laklaag heel plaatselijk door de zonnestraling sneller droogt. Je gaat dit namelijk zien in het eindresultaat. De natte lak moet goed kunnen vloeien en gelijkmatig kunnen drogen.

Een houten vloer lakken in 3 stappen

Breng de lak gelijkmatig aan op de vloer met een kwast of roller. Begin altijd aan de ‘korte’ kant van de kamervloer en begin een baan steeds vanaf dezelfde zijde. Bij geborsteld hout of donkere ondergrondkleuren kun je het parket het beste per plank behandelen om kleurverschil, overlappingen en aanzetten te vermijden.

Let op: begin niet bij een deur of uitgang, anders sluit je jezelf in!

 1. Zet de lak op in de richting van de nerf;
 2. Verdeel de lak haaks op de nerfrichting;
 3. Strijk weer uit in de richting van de nerf.

Hoeveelheid vloerlak

Met 1 liter Trae Lyx kun je ongeveer 10 tot 12 m² vloeroppervlak behandelen, afhankelijk van de houtsoort. De eerste laag zal door de zuiging van de ondergrond wat meer lak vergen, de volgende lagen wat minder. Over het algemeen zijn drie laklagen voldoende.

Voorbeeld: een vloeroppervlak van 50m² dient driemaal te worden gelakt: dit betekent in totaal 150m². Je hebt dan circa 15 liter lak nodig.

Kort samengevat: Door het lakken van een houten vloer geef je jouw interieur een nieuwe, frisse uitstraling. Met de juiste lakken, voorbehandeling en materialen kun je een geweldig resultaat bereiken. Naast lakken kun je een houten vloer ook met wax of olie beschermen. In een volgend blog gaan we uitvoerig in op de verwerking en de voordelen van olie en wax producten voor houten vloeren.

 1. Trae-Lyx Naturel 2K - Ultra Mat
  Trae-Lyx Naturel 2K - Ultra Mat
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  30 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Trae-Lyx Parketlak - Zijdeglans
  Trae-Lyx Parketlak - Zijdeglans
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: