Donkere muur wit verven: zo doe je dat!

Een donkere muur wit verven, of een donkere muur lichter verven in zijn algemeen, heeft de reputatie een lastige verfklus te zijn. Vaak wordt gedacht dat de donkere kleur nog door de witte verflaag zichtbaar blijft als je een donkere muur wit gaat maken. Vroeger was dit zeker het geval en had je meerdere lagen nodig om een donkere muur goed wit te verven. Tegenwoordig is de verf van een hogere kwaliteit. Zeker als je kiest voor de betere verfmerken van dit moment, zal een donkere muur wit verven geen probleem zijn. Hoe dat precies zit, vertellen we je in deze blog. Hierbij gaan we ook dieper in op hoe je een donkere muur licht verven het beste kunt aanpakken. Ook vertellen we je meer over de kleuren die bekend staan als lastig om te verven, bijvoorbeeld een grijze muur wit verven of een donkerrode muur wit verven.

Waarom is een donkere muur wit schilderen tegenwoordig makkelijker?

Een donkere muur verven met een lichte tint was vroeger een verfklus die lastiger was dan gemiddeld. Vaak had je minimaal twee, maar vaak zelfs drie of meer verflagen nodig. Tegenwoordig is dat anders, omdat de verf van nu van een hogere kwaliteit is. Dat komt onder meer door de aanwezigheid van meer pigmenten en meer bindmiddel. Dit zorgt ervoor dat de verf een betere dekking heeft. Hierdoor is het voor de oude verflaag moeilijker om door de nieuwe verflaag heen zichtbaar te zijn. Een donkere muur wit verven is hierdoor een stuk beter te doen.

Hoe een donkere muur overschilderen

Bij de meeste kleuren hoef je weinig speciaals te doen om een mooi eindresultaat te behalen. Wil je een donkere muur licht maken, dan zul je minimaal twee lagen verf toe moeten passen. Afhankelijk van het resultaat bepaal je of een derde laag nog nodig is. Of dit nodig is, zal afhangen van de kwaliteit van je muurverf. Als je bijvoorbeeld kiest voor deze Sikkens Alphacryl Pure Mat SF of deze Sigma Sigmatex Superlatex Matt – Muurverf, beschik je over verf met een uitstekende dekking. Daarnaast is het aan te raden om een goede laagdikte aan te brengen. Een te dunne laag vergroot de kans dat de donkere ondergrond zichtbaar blijft en dat je extra lagen aan moet brengen.

Donkere muur witten: welke kleuren zijn lastig?

Er zijn een aantal kleuren die de reputatie hebben om moeilijker overschilderbaar te zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn een grijze muur wit verven of een donkerrode muur wit schilderen. In de praktijk blijkt dit wel mee te vallen. Je kunt deze kleuren direct met een witte tint overschilderen. Alleen bij het overschilderen van een felrode kleur raden we aan om eerst een grijze tussenlaag aan te brengen.

Welke muur donker verven?

Verven van donker naar licht is geen probleem, en hetzelfde geldt voor verven van licht naar donker. Jij bepaalt zelf welke muren je donker houdt en welke wanden je voorziet van een lichtere tint. Je kunt de twee combineren, waarbij je een enkele wand donker houdt en de rest van een witte kleur voorziet. De keuze is geheel aan jou. Waar je ook voor kiest, Verfwinkel.nl levert je verf van een hoge kwaliteit die voorzien kan worden van de kleur die jij voor ogen hebt. Kijk gerust rond binnen ons aanbod en ontdek jouw ideale verfproducten.

 1. Alabastine Rolbare Voorstrijk Sneldrogend - Dekkend Wit
  Alabastine Rolbare Voorstrijk Sneldrogend - Dekkend Wit
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  14 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sigma Kleurgarantie
  Sigma Sigmacryl Universal Matt - Muurverf
  Sigma Sigmacryl Universal Matt - Muurverf
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  16 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol Muurverf Superdek
  Wijzonol Muurverf Superdek
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  16 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: