De zolder opknappen met een likje verf: onze tips

Staat de zolder opknappen al een tijdje op je to-do list? Een goede manier om de zolder op te knappen is door de zolder te verven. Zo voorzie je deze ruimte van een nieuwe uitstraling. Je zolder opknappen is een goed idee als dit vertrek wat verouderd is geraakt, maar ook een relatief nieuwe zolder kun je van een ander elan voorzien door hem op te knappen. Het leuke aan een zolder schilderen is dat je de keuze hebt uit vele mogelijkheden. Hieronder zetten we een aantal ideeën voor je op een rij en geven we je een paar handige zolder verven tips.

Zolder verven: ideeën om de ruimte lichter te maken

Op een zolderkamer is het vaak donkerder in vergelijking met andere vertrekken binnen je woning. Per huis kan het verschillen of er wel of geen ramen aanwezig zijn, en hoeveel ramen er op deze verdieping te vinden zijn. Een licht gekleurd plafond is daarom een aanrader op zolder. Hierdoor zal de gehele ruimte er lichter uit komen te zien.

Binnen deze ruimte worden bij nieuwbouwwoningen vaak spaanplaten toegepast als zolder- of dakplaten. Van nature hebben deze platen een bruine kleur. Dat draagt niet bepaald bij aan het lichter maken van de zolderkamer. De spaanplaten in een lichte kleur verven is daarom een aanrader. Ga je een zolder verven die nieuwbouw is, dan kun je meteen aan de slag. De spaanplaten zijn saus- en spuitklaar gemaakt.

Vergeet niet om vooraf spijkers en schroeven op te vullen met behulp van een muurvuller, bijvoorbeeld met deze Alabastine Sneldrogende Muurvuller – 330 Gram (Tube). Inwendige hoeken en naden kunnen opgevuld worden met behulp van een overschilderbare kit. Eerst breng je een primer aan, waarna je kiest voor een dampdoorlatende muurverf. Goede opties voor je zolder zijn deze Sigma Sigmatex Superlatex Matt – Muurverf en deze Sikkens Alpha Rezisto – Easy Clean Muurverf.

Balken zolder verven

Je kunt de balken van je zolder verven als je het gehele plafond van verf wilt voorzien, maar je kunt de balken ook apart schilderen. Voorzie ze bijvoorbeeld van een andere kleur dan de rest van het plafond, om een mooi optisch effect te bewerkstelligen. Je kunt hierbij kiezen voor een donkere kleur om een contrast te laten ontstaan, maar ook een lichte kleur is passend als je de lichtheid van de ruimte wilt optimaliseren. Binnen enkele stappen heb je de balken van de zolder geschilderd:

 • Maak de balken schoon en ontvet ze.
 • Schuur de balken.
 • Werk oneffenheden weg.
 • Reinig de balken nogmaals grondig.
 • Plak alle oppervlakken in de nabije omgeving af waar je geen verf op wilt krijgen.
 • Breng de grondverf aan.
 • Nadat de grondverf heeft kunnen drogen, kun je de balken gaan lakken.

Een goede optie als lak is deze Sigma S2U Nova Matt.

Zolder opknappen ideeën en tips

Met behulp van verf kun je een hoop veranderen aan jouw zolder. Maar er zijn meer dingen om in de gaten te houden. Door de schuine wanden op je zolder is de ruimte beperkt. Hou daarom rekening met de loopruimte als je een indeling maakt van de zolderkamer. Nog een aanrader is het isoleren van deze ruimte. Zo voorkom je dat het er te koud wordt en je meer moet stoken. Zo zijn er nog veel meer manieren waarop je jouw zolder kunt opknappen. Verfspullen nodig voor deze klus? Binnen het uitgebreide assortiment van Verfwinkel.nl bestel je alles voor deze verfklus.

 1. Alabastine Sneldrogende Muurvuller - 330 gram (Tube)
  Alabastine Sneldrogende Muurvuller - 330 gram (Tube)
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  5 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs
 2. Sigma Sigmatex Superlatex Matt - Muurverf Binnen
  Sigma Sigmatex Superlatex Matt - Muurverf Binnen
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  177 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sikkens Alpha Rezisto - Easy Clean Muurverf
  Sikkens Alpha Rezisto - Easy Clean Muurverf
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  18 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Pathé actie
  Sigma S2U Nova Matt - Matte Lakverf Binnen
  Sigma S2U Nova Matt - Matte Lakverf Binnen
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  111 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: