Buiten schilderen: de ideale temperatuur

Buiten schilderen: bij welke temperatuur kun je het beste je verfklus uitvoeren? Het is een vraag die geregeld aan ons gesteld wordt. Je bent afhankelijk van externe factoren als je buiten aan de slag gaat. Zo kun je onder meer beter niet gaan schilderen als er regen voorspeld wordt. Ook de temperatuur is bepalend voor wanneer je buiten kan gaan schilderen. In deze blog vertellen we je meer over wat de beste temperaturen zijn als je buiten wilt gaan schilderen. Voor alle verf en benodigdheden voor deze klus kun je terecht bij onze online verf winkel.

Buiten schilderen tips: bij welke temperatuur kun je verven?

Het is verleidelijk om te denken dat je op een heerlijke zomerse dag buiten kunt schilderen. Veel doe-het-zelvers gaan geregeld aan de slag op warme dagen. Toch kun je dit beter niet doen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je het beste buiten kunt schilderen als de temperatuur tussen de 15oC en 20oC ligt. Veel verfsoorten drogen een stuk slechter als de temperatuur lager is dan 10 graden. Buiten schilderen in de winter is hierdoor in ons land alleen mogelijk met vier-seizoenenverf of doorwerklak.

Daarentegen zijn temperaturen hoger dan 20 graden ook slecht voor de verf. Dergelijke hoge temperaturen zorgen ervoor dat de verf te snel opdroogt. Je zou misschien denken dat dit een voordeel is, maar dat is het niet. In verf die te snel opdroogt heb je een grotere kans op de vorming van strepen en banen. Ook zal de doordroging van de verf niet optimaal verlopen door de te snelle droging. Hierdoor kan de verf niet de kwaliteit bieden die je gekozen hebt. De meest ideale temperatuur om buiten te schilderen is ca. 18oC en de juiste luchtvochtigheid.

Bij welke luchtvochtigheid kun je schilderen?

Kun je buiten schilderen als de luchtvochtigheid hoog of laag is? Het is aan te raden om vooraf te checken wat de luchtvochtigheid gaat zijn op een dag. In principe kan de luchtvochtigheid nooit te laag zijn om te verven. Wel mag de luchtvochtigheid nooit hoger zijn dan 85%. Bij hogere percentages zal je verf minder goed of helemaal niet drogen. Via sites zoals Buienradar is het mogelijk om de luchtvochtigheid op een dag te controleren. Wanneer er een te hoge luchtvochtigheid is zoals vaak op dagen met mist of kans op regen kun je jouw verfklus buiten beter op een andere dag uitvoeren.

Kun je buiten schilderen in de winter?

Hierboven vertelden we je dat je beter niet buiten kunt gaan schilderen als de temperaturen lager zijn dan 10 graden. Aangezien we in Nederland geregeld koude winters hebben, ben je geneigd te denken dat buiten schilderen tijdens dit koude seizoen niet mogelijk is. Er is een oplossing: sneldrogende lakverven. Deze verf kun je gebruiken bij temperaturen boven de 0 graden. Een goede sneldrogende grondverf is de Wijzonol LBH SDT Ultra Grondlak. Een uitstekende lakverf uit ons assortiment is de Sigma Schakelverf Satin, Wijzonol Dekkend Hoogglanslak, Sikkens Rubbol Express High-Gloss of de Sikkens Cetol TGX Gloss.

Verfwinkel.nl helpt je buiten schilderen

Je kunt dus het beste buiten schilderen bij temperaturen tussen de 10 en 20 graden. Daarnaast dient het droog te zijn. Niet alleen kan regen het eindresultaat ruïneren, maar op regenachtige dagen zal de luchtvochtigheid ook hoger zijn. Hierdoor zal je verf minder goed drogen. Bij temperaturen tussen de 0 en 10 graden kunnen sneldrogende lakverven uitkomst bieden. Eén ding weet je zeker: alles wat je nodig hebt voor een verfklus buiten koop je bij Verfwinkel.nl. Neem gerust een kijkje binnen ons assortiment en ontdek de mogelijkheden.

 1. Wijzonol 4SO Hoogglanslak - Urethan Alkyd
  Wijzonol 4SO Hoogglanslak - Urethan Alkyd
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  4 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sigma Rapid Gloss
  Sigma Rapid Gloss
  5 out of five star rating on Trustpilot
  6 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sikkens Rubbol Express High-Gloss
  Sikkens Rubbol Express High-Gloss
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  12 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Alabastine Sneldrogende Houtreparatie
  Alabastine Sneldrogende Houtreparatie
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: