Kan je aluminium schilderen? Dat kan; wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je aluminium ondergronden gaat schilderen. Hoe kun je het beste aluminium verven? Je kunt niet zomaar een likje verf aanbrengen. Er komt iets meer bij kijken dan dat. Op het gebied van aluminium zijn er vele toepassingen. Zo kun je aluminium kozijnen schilderen, maar ook je tuinmeubilair dat van aluminium gemaakt is. Bovendien zijn er twee soorten afwerkingen voor deze metaalsoort. Beide afwerkingen vereisen hun eigen aanpak. Hieronder vertellen we meer over hoe je het beste aluminium kunt verven.

Welke soorten aluminium zijn er?

Om te kunnen bepalen hoe je jouw schilderklus gaat aanpakken is het van belang om vooraf te bepalen met wat voor soort aluminium je te maken hebt. Zo kun je te maken hebben met geanodiseerd aluminium. Dit metaal kan niet roesten maar oxidatie is wel mogelijk. Om dit te voorkomen kun je aluminium een oxidelaag geven. Deze stevige laag is niet alleen slijtvast maar zorgt er ook voor dat vuil en stof niet worden aangetrokken. Als je aluminium kozijnen gaat verven is de kans groot dat je geanodiseerd aluminium moet schilderen. Je kunt hiervoor het beste een krachtige primer voor op aluminium gebruiken. Deze moet sterk zijn omdat verf moeilijk hecht aan deze laag. Daarnaast zal het aluminium uitgebreid opgeruwd moeten worden.

Aluminium verven is een stuk simpeler wanneer je te maken hebt met gemoffeld aluminium. Hierbij beschikt het aluminium al over een eigen verflaag die in de fabriek in dit metaal ‘gebakken’ wordt. Dit levert een sterke afwerklaag op die niet loslaat en de ondergrond bescherming biedt. Als je aluminium gaat schilderen kun je het beste dit stappenplan volgen:

  1. Ontvet de ondergrond met een geschikte ontvetter.
  2. Schuur de ondergrond om de hechting te verbeteren en oneffenheden weg te werken.
  3. Gebruik hechtprimer voor aluminium voor een perfecte hechting.
  4. Nu kun je de aluminium ondergrond schilderen. Iedere buitenlak is hiervoor geschikt.

Welke verf is voor aluminium het meest geschikt?

Voor de voorbereidingen die je gaat treffen als je gemoffeld aluminium gaat schilderen heb je geen speciale verf nodig. Elke buitenlak volstaat. Maak wel een keuze tussen hoogglans verf en zijdeglans verf. De mate van glans die verf heeft wordt uitgedrukt in glansgraden. Hoogglans verf is erg glanzend, zijdeglans veel minder. Beide verfsoorten zijn geschikt als je aluminium gaat verven. Hoogglans verf heeft als voordeel dat het over een sterkere buitenste laag beschikt. Hierdoor is het beter bestand tegen vuil en de verschillende weersomstandigheden buiten.

Aan de slag met jouw verfklus via Verfwinkel.nl

De enorm harde beschermlaag maakt het schilderen van kozijnen die voorzien zijn van geanodiseerd aluminium lastig. Verf hecht hier niet aan. Je zult deze laag dan ook geheel op moeten ruwen. Ook op de plekken die moeilijker bereikbaar zijn zul je de laag zorgvuldig moeten schuren. Pas wanneer dit volledig uitgevoerd is kun je het aluminium gaan schilderen. Een sterke primer is hier het meest geschikt voor. Let hierbij wel op dat dit een lastige klus is die het beste uitgevoerd kan worden door een ervaren doe-het-zelver. Advies nodig? de verfexperts van verfwinkel.nl helpen je graag. Wat je ook nodig hebt voor je verfklus, je vindt het allemaal binnen het assortiment van Verfwinkel.nl.