Aluminium verven: hoe pak je dit aan?

Kan je aluminium schilderen? Ja, dat kan! Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je aluminium ondergronden gaat schilderen. Hoe kun je aluminium verven op de beste manier? Bij aluminium lakken, komt iets meer kijken dan alleen maar het aanbrengen van een likje verf. Op het gebied van aluminium zijn er vele toepassingen. Zo kun je aluminium kozijnen schilderen, maar ook je tuinmeubilair dat van aluminium gemaakt is.

Bovendien zijn er twee soorten afwerkingen voor deze metaalsoort. Beide afwerkingen vereisen hun eigen aanpak. Hieronder vertellen we meer over hoe je het beste aluminium kunt verven.

Welke soorten aluminium zijn er?

Om te kunnen bepalen hoe je jouw schilderklus gaat aanpakken is het van belang om vooraf te bepalen met wat voor soort aluminium je te maken hebt en te zorgen dat verf op aluminium blijft zitten. Zo kun je te maken hebben met geanodiseerd aluminium. Dit metaal kan niet roesten maar oxidatie is wel mogelijk. Je kunt geoxideerd aluminium verven met aluminium verf voor buiten. Om dit te voorkomen kun je aluminium een oxidelaag geven. Deze stevige laag is niet alleen slijtvast maar zorgt er ook voor dat vuil en stof niet worden aangetrokken. Als je aluminium kozijnen gaat verven is de kans groot dat je geanodiseerd aluminium moet schilderen. Je kunt hiervoor het beste een krachtige primer voor op aluminium gebruiken. Deze moet sterk zijn omdat verf moeilijk hecht aan deze laag. Daarnaast zal het aluminium uitgebreid opgeruwd moeten worden.

Aluminium verven is een stuk simpeler wanneer je te maken hebt met gemoffeld aluminium. Hierbij beschikt het aluminium al over een eigen verflaag die in de fabriek in dit metaal ‘gebakken’ wordt. Dit levert een sterke afwerklaag op die niet loslaat en de ondergrond bescherming biedt. Als je aluminium gaat schilderen kun je het beste dit stappenplan volgen:

  1. De ondergrond van het aluminium ontvetten met een geschikte ontvetter.
  2.  Voordat je gaat verven op aluminium schuur je eerst de ondergrond om de hechting te verbeteren en oneffenheden weg te werken.
  3. Gebruik een aluminium primer voor een perfecte hechting op het aluminium.
  4. Nu kun je de aluminium ondergrond schilderen. Iedere buitenlak is hiervoor geschikt.

Voorbereidingen voor het schilderen van aluminium

Een goede voorbereiding is de enige manier om een mooi resultaat te krijgen bij het schilderen van aluminium. Besteed voldoende tijd aan het ontvetten en opruwen van de ondergrond en gebruik daarna een primer voor aluminium. Hechtprimer voor aluminium zorgt ervoor dat de uiteindelijke beschermlaag goed aan het aluminium blijft zitten. Door een grondverf voor aluminium te gebruiken, zorg je ervoor dat de deklaag goed aan de onderlaag hecht. Met deze aluminium grondverf bouw je de verflagen zo op dat ze de beste bescherming bieden.

Welke verf voor aluminium is het meest geschikt?

Voor de voorbereidingen die je gaat treffen als je gemoffeld aluminium gaat schilderen heb je geen speciale aflak nodig. Elke buitenlak volstaat als aluminium lak, mits voorbehandeld met de juiste hechtprimer. Maak wel een keuze tussen hoogglans verf en zijdeglans verf. De mate van glans die verf heeft wordt uitgedrukt in glansgraden. Hoogglans verf is erg glanzend, zijdeglans veel minder. Beide verfsoorten zijn geschikt als aluminium verf. Hoogglans verf heeft als voordeel dat het over een sterkere buitenste laag beschikt. Hierdoor is het beter bestand tegen vuil en de verschillende weersomstandigheden buiten. Ook behoort aluminium spuiten tot de mogelijkheden. Wil je aluminium zwart maken? Aluminium verven in mat zwart geeft een mooi resultaat.

Verfwinkel.nl helpt je met het schilderen van aluminium

Kan je aluminium verven? De enorm harde beschermlaag maakt het schilderen van kozijnen die voorzien zijn van geanodiseerd aluminium lastig. Verf hecht hier niet aan. Ga je deze aluminium kozijnen verven? Dan zul je deze laag ook volledig op moeten ruwen. Ook op de plekken die moeilijker bereikbaar zijn zul je de laag zorgvuldig moeten schuren. Pas wanneer dit volledig uitgevoerd is kun je het aluminium gaan schilderen. Een sterke primer is hier het meest geschikt voor. Let hierbij wel op dat dit een lastige klus is die het beste uitgevoerd kan worden door een ervaren doe-het-zelver. Advies nodig? de verfexperts van verfwinkel.nl helpen je graag. Wat je ook nodig hebt voor je verfklus en welke verf voor aluminium je hiervoor het best kunt gebruiken. Je vindt het allemaal binnen het assortiment van Verfwinkel.nl. Voor deze klus adviseren we de Brantho Korrux 3-in-1 - Zijdeglans.

Dit heb je nodig om aluminium te verven:
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 34,21
Prijs totaal € 34,21

Lees ook: