Polyester verven betekent voor de één wat anders dan voor de ander. Zo kan het zijn dat je als eerste dacht aan het verven van een textiel, maar het is ook goed mogelijk dat je dacht aan een polyester boot verven. In deze blog bespreken we voor beide varianten hoe je het beste polyester kunt verven. Deze soorten polyester verven vereist een aanpak die enorm van elkaar verschilt. Een polyester stof verven of een gehele boot is een wereld van verschil. Daarom vertellen we je hieronder op welke manieren je het polyester verven het beste kunt aanpakken.

Hoe kun je het beste polyester stof verven?

Op het gebied van textiel heb je natuurlijke en synthetische stoffen. De naam geeft het al aan: natuurlijke stoffen komen in de natuur voor, terwijl synthetische stoffen kunstmatig zijn gemaakt. Polyester behoort tot de synthetische stoffen. Dit is een groot nadeel, want synthetische stoffen kun je niet zomaar zelf thuis opnieuw verven. Natuurlijke stoffen kun je wel schilderen, synthetische stoffen kunnen alleen in een fabriek geverfd worden. Er is geen textielverf voor polyester waarmee je polyester kan schilderen. Ook polyester gordijnen thuis verven of een polyester jas verven is dus geen optie. Verf voor de textielvariant polyester is dan ook niet te vinden binnen ons assortiment. Kun je polyester verven? Het antwoord is, helaas, nee. Niet als het om het textiel gaat in ieder geval.

Hoe kun je een polyester boot verven?

Ben je van plan om een polyester boot te schilderen? Dan heb je meer geluk. Dit is namelijk wel mogelijk. Vaak zal het even duren voordat het nodig is om een boot van polyester te verven. Dergelijke boten worden door fabrikanten altijd goed voorbehandeld, waardoor hun uiterlijk er voor lange tijd goed uit zal zien. Na verloop van tijd zal het nodig zijn om je boot te voorzien van een nieuwe lik verf. Natuurlijk is het ook mogelijk dat je de kleur van je boot zat bent en dat je een nieuwe kleur wilt plaatsen. Maar hoe pak je dit het beste aan?

Voor het schilderen van een boot dien je het schip in twee delen te verdelen: het deel onder de waterlijn en het deel boven de waterlijn. Laten we beginnen met het verven van het deel onder de waterlijn. Aangeraden worden om dit deel van je schip te voorzien van antifouling. Deze verfsoort houdt de onderzijde mooi glad en voorkomt dat organismen zich kunnen hechten aan de romp. Voor een optimale hechting van deze verf dien je de juiste voorbereidingen te treffen. Ontvet eerst de onderzijde en schuur deze (P150 tot P180 is de beste optie). Voordat je de antifouling aanbrengt, zul je eerst een primer moeten aanbrengen. Check wat de maximale overschildertijd is, geef de grondverf de tijd om te drogen en breng vervolgens de antifouling aan.

Daarnaast moet het deel boven de waterlijn van een lik verf voorzien worden. Ook voor dit deel zal een primer nodig zijn. Kies hierbij voor een grondverf met een goede vloeiing, zodat kleine krasjes en dergelijken meteen opgevuld worden. Hierna kun je gebruikmaken van één van onze bootlakken. Je kunt kiezen voor een verf die bestaat uit twee componenten, maar het volstaat ook om twee à drie lagen verf aan te brengen. Heb je nog vragen? Stel ze dan via klantenservice@verfwinkel.nl, wij beantwoorden je vragen graag.