Trapgat schilderen: Tips om dit veilig en goed te doen

Een trapgat schilderen is één van de meer risicovolle verfklussen die je zelf kunt doen. Door het valgevaar tijdens een trappengat schilderen is het extra van belang dat je goed op je eigen veiligheid let. Het is verleidelijk om deze klus daarom maar aan een professionele schilder over te laten. Dat is niet nodig, want met de juiste hulpmiddelen en wat gepaste voorzichtigheid kun je prima zelf een trapgat verven. Gezond verstand is hierbij van belang, maar er zijn ook een aantal hulpmiddelen die je kunt gebruiken om een trappenhuis schilderen zo veilig mogelijk te doen.

In deze blog laten we je zien hoe je het verven van een trapgat het beste kunt aanpakken, welke hulpmiddelen je van dienst kunnen zijn en in welke kleur je het trapgat gaat schilderen. Ook geven we je een aantal handige trapgat schilderen tips.

Hoe het trappengat schilderen?

Een trapgat schilderen is nodig voor onderhoud, maar je kunt dit ook doen als je bijvoorbeeld de look hiervan wilt aanpakken. Een trapgat vormt de verbinding tussen verschillende ruimtes. Het heeft daarom invloed op de uitstraling van je gehele woning. Ga je een trapgat schilderen, dan krijg je te maken met hoogtes en moeilijk te bereiken plekken. Daarom raden we sowieso aan om deze klus met zijn tweeën te doen, of dat er in ieder geval iemand in de buurt is. Dan kan er altijd snel hulp geboden worden.

De onderkant van de muur kun je prima bereiken vanaf de trap, maar de hogere plaatsen logischerwijs niet. Dit probleem is extra aanwezig als je een hoog trapgat gaat schilderen. Een ladder om de traphal te schilderen biedt uitkomst. Vaak is dit de enige manier waarop je de hoge plekken kunt bereiken. Een vouwladder is hierbij de beste optie. Zorg voor genoeg draagvlak en test altijd even of de ladder goed staat. Uitglijden wil je immers voorkomen. Eventueel kun je een (vouw)ladder combineren met een trapsteiger. Daarnaast kun je een verlengsteel gebruiken om hoge hoogtes mee te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van deze Anza Verlengsteel tijdens het schilderen van een trapgat.

Welke kleur in het trapgat?

Ga je schilderen in een trapgat, dan is het uitkiezen van de juiste verfkleur van belang. Vaak kiezen mensen voor een neutrale kleur. Er wordt gezocht naar een tint die goed samengaat met de andere elementen binnen een trapgat, zoals de treden van de trap. Een variant van wit doet het hier altijd goed. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor RAL 9001 (crèmewit) of RAL 9016 (verkeerswit). Zwart en grijs zijn ook populaire opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor antracietgrijs oftewel RAL 7016. Andere mogelijkheden zijn bruin en taupe, bijvoorbeeld Urban Taupe van Flexa. Gebruik een muurverf tester om te zien of dit de kleur voor jou is.

Trapgat schilderen met onze producten

Een trapgat schilderen is een klus die je zelf kunt doen, mits je beschikt over de juiste hulpmiddelen en gepaste voorbereidingen treft. Voor de wanden van het trapgat is er altijd een passende muurverf te vinden binnen ons aanbod. Een muurverf van een hoge kwaliteit zorgt voor de beste dekking, waarbij je vaak maar één verflaag hoeft aan te brengen. Dat scheelt een hoop tijd en moeite. Goede opties zijn onder meer deze Sikkens Alphacryl Pure Mat SF en deze Histor Monodek Revolution – Muurverf. Bestel nu jouw trapgat verf bij Verfwinkel.nl.

 1. Anza Verlengsteel - Diverse Maten
  Anza Verlengsteel - Diverse Maten
  3.9 out of five star rating on Trustpilot
  9 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Beste Muurverfroller
  Anza Verfroller - MicMex
  Anza Verfroller - MicMex
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  95 reviews
  Vanaf
 3. Weekdeal
  Sikkens Alphacryl Pure Mat SF
  Sikkens Alphacryl Pure Mat SF
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  205 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. SAM Muurverfroller met Beugel - 18 cm
  SAM Muurverfroller met Beugel - 18 cm
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs

Lees ook: