Structuurverf aanbrengen: hoe pak je dit aan?

Structuurverf aanbrengen op een oppervlak is voor iedere doe-het-zelver te doen, maar het is wel belangrijk dat je het goed aanpakt. Eigenlijk dekt de naam van deze verfsoort perfect de lading: structuurverf is verf met een structuur. Deze structuur ontstaat doordat latexverf gecombineerd wordt met korrels. Vaak zijn dit zandkorrels. Niet alleen kun je zelf de structuur van de verf bepalen (fijne of grove korrels), maar tijdens het schilderen kun je ook zelf extra structuur aanbrengen. Deze verfsoort geeft de ondergrond een eigen uitstraling en bovendien worden oneffenheden verbloemd. De grote vraag is: hoe breng je structuurverf aan? Dit is gelukkig geen lastige klus. Wel dien je het aanbrengen van structuurverf op de goede manier te doen voor het beste resultaat. Alles wat je nodig hebt voor je verfklus vind je in het assortiment van Verfwinkel.nl.

Structuurverf aanbrengen op beton

Als je structuurverf gaat aanbrengen op beton is het belangrijk dat je de ondergrond goed voorbereidt. Om te beginnen moet je de vloer, kozijnen en plinten afplakken waar nodig. Daarna maak je de muur helemaal egaal en voer je reparaties uit als er sprake is van beschadigingen. Je kunt oneffenheden ook opschuren. Hierna doe je de voorstrijk-test met behulp van een natte spons. Als de muur het water opneemt, is er voorstrijk nodig. Als dit droog is, kun je beginnen. Je kunt structuurverf aanbrengen met een roller, maar je kunt ook een blokkwast gebruiken als je structuurverf gaat aanbrengen op beton. 

Structuurverf aanbrengen op hout

Structuurverf aanbrengen op hout, is dat mogelijk? Dat is zeker mogelijk! De stappen die je moet nemen zijn niet heel anders in vergelijking met de stappen bij een ondergrond zoals beton. Voordat je structuurverf gaat aanbrengen op hout moet je de ondergrond schoon te maken en te ontvetten. Ook oneffenheden moet je wegwerken. Daarna breng je grondverf aan, zodat de structuurverf optimaal kan hechten aan het hout. Dit zorgt voor een betere dekking en bovendien wordt het hout op deze manier beter beschermd. Na het plaatsen van de grondverf kun je beginnen met structuurverf aanbrengen. Roer de verf goed door en begin bij de randen met een blokkwast. Voor de grote oppervlakken gebruik je een roller. Schilder in stroken en breng de structuurverf gelijkmatig aan. Zorg ervoor dat je nat-in-nat werkt om baanvorming te voorkomen.

Hoe kun je structuurverf aanbrengen op behang?

Alhoewel hout en beton het meest gekozen worden, zijn er veel verschillende ondergronden waarop je structuurverf kunt aanbrengen. Zo kun je structuurverf aanbrengen op egaal behang dat in een goede staat verkeert. Hoewel we het niet adviseren en het eenkleine moeite is om het behang te verwijderen kan je structuurverf aanbrengen op behang. Dat gaat alsvolgt: Maak het behang goed schoon. Zorg dat het behang goed verlijmt zit aan de ondergrond en je kunt aan de slag. Zo kun je structuurverf op veel ondergronden plaatsen. Een ander goed voorbeeld hiervan is structuurverf aanbrengen op een gipsplaat.

Hoe kan ik structuurverf opnieuw aanbrengen?

Als je structuurverf opnieuw wilt aanbrengen heb je meerdere opties. Je kunt het overschilderen, maar let hierbij op dat je, door de structuur ondergrond meer verf nodig zult hebben. Je kunt structuurverf ook verwijderen. Dit kan op drie manieren:

1.     Schuur de oude structuurverf grondig op.

2.     Ontvet de muur, schuur deze lichtjes op en gebruik een egaliseerpasta.

3.     Verwijder grof gekorrelde verf aan de hand van stoom en haal vervolgens de korrels van de muur met een plamuurmes.

Voor deze verfklus adviseren we de Histor Monodek Structure - Structuurverf Fijn - Lichte Kleuren.

 1. Histor Kleurbedenktijd
  Monodek Stucture
  Histor Monodek Structure - Structuurverf Fijn
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  41 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Alabastine Structuurverf Sneldrogend - Fijn
  Alabastine Structuurverf Sneldrogend - Fijn
  5 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Alabastine Structuur Kit
  Alabastine Structuur Kit
  4 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf
 4. ProGold Verfroller - Structuur
  ProGold Verfroller - Structuur
  4 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: