Rechte lijn schilderen: zo doe je dat!

Lijnen op een muur schilderen lijkt heel moeilijk, maar met de juiste aanpak is dit prima te doen. Rechte lijnen schilderen kun je om diverse redenen uitvoeren. Wellicht wil je een halve muur schilderen met een rechte lijn of een lambrisering schilderen met een rechte lijn. Daarnaast kun je dit op verschillende oppervlakken toepassen. Je kan een rechte lijn schilderen tussen muur en plafond, een rechte lijn op de muur schilderen of een rechte lijn schilderen op een ondergrond met structuur. In deze blog laten we je zien hoe je een rechte lijn schilderen op een muur en andere ondergronden het beste kunt aanpakken.

Rechte lijn op een muur afplakken

Je kunt het beste een rechte lijn afplakken met behulp van tape op de ondergrond. Wil je rechte lijnen op een muur verven, specifiek de plek waar muur en plafond samenkomen, dan is het een kwestie van tape aanbrengen op het plafond. Maar wat doe je als je het schilderen van een rechte lijn midden op de muur wilt uitvoeren? In dat geval kun je het beste een rechte lijn afplakken op de muur met behulp van een laser waterpas. Deze laser zorgt ervoor dat je een rechte lijn op je muur zichtbaar kunt maken. Deze lijn hou je aan tijdens het afplakken. Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van een normale waterpas of iets anders wat recht is zoals een groot spackmes. Plaats de waterpas tegen de muur en zet vervolgens een streepje op de hoogte die je wilt aanhouden. Vervolgens kun je de tape aanbrengen. Wil je geen tape gebruiken? Schilder dan langs iets af wat recht is, bijvoorbeeld de waterpas.

Tijdens het afplakken is het van belang dat je gebruikmaakt van de juiste soort tape. Je kiest voor rode tape als je lijnen op een ruwe muur wilt schilderen. Een goed voorbeeld hiervan is een rechte lijn schilderen op een structuur muur. Als de tape in aanraking komt met de verf op waterbasis, leidt dit ertoe dat de rode tape gaat opzwellen. Hierdoor is het voor de verf onmogelijk om onder de tape door te druipen. Je kunt kiezen voor deze Kip Ultra Sharp Tape – 3301 Red of deze Verfwinkel.nl Maskingtape Rood. Blauwe tape is de beste keuze als je recent de ondergrond van verf hebt voorzien. Deze tape plakt minder hard op de ondergrond. Hierbij kan onder meer gekozen worden voor deze Kip Masking Tape – 307 UV Bestendig en deze ProGold Maskingtape – Blauw.

Rechte lijn schilderen zonder afplakken

Afplakken maakt een rechte lijn schilderen een stuk gemakkelijker. Tegelijkertijd kan het zijn dat je niet over tape beschikt maar alsnog een rechte lijn op de muur wilt schilderen. Je kunt ervoor kiezen om dit uit de losse pols te doen, waarbij je de lijn van de laser waterpas als referentiekader aanhoudt. Tegelijkertijd is dit een uitdagende klus, zelfs voor een professionele schilder. Een strakke hand is een vereiste.

Met behulp van de waterpas kun je een potloodlijntje zetten wat je als referentiekader aanhoudt. Je kunt ook een waterpas lijn trekken met behulp van krijt. Een andere optie is het gebruik van kit. Vooral voor hoeken en naden wordt er vaak gebruik gemaakt van kit. Je brengt een rechte lijn kit aan en je laat deze lijn drogen. Hierna kun je gaan verven. Verf, tape, kit en alles wat je nodig hebt voor jouw verfklus bestel je via onze webshop.

 1. 3 plus 1 gratis
  Best Beoordeeld
  Verfwinkel.nl Maskingtape Geel
  Verfwinkel.nl Maskingtape Geel
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  135 reviews
  Vanaf
 2. ProGold Maskingtape Geel met Afdekfolie
  ProGold Maskingtape Geel met Afdekfolie
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  10 reviews
  Vanaf
 3. ProGold Maskingtape met Maskeerpapier
  ProGold Maskingtape met Maskeerpapier
  4.3 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf

Lees ook: