Plafond afplakken bij het schilderen van je muur: zo doe je dat!

Bij een muur verven zal een plafond afplakken nodig zijn. Een plafond afplakken doe je om te voorkomen dat hier verf op komt en voor het maken van strakke lijnen. Het is één van de vaste voorbereidingen die hoort bij het verven van een muur, samen met bijvoorbeeld het ontvetten en schoonmaken van de ondergrond. Een strakke lijn langs het plafond en de hoeken levert je een mooier eindresultaat op. Een plafond afplakken bij je muur schilderen lijkt niet lastig. Toch zijn er een aantal zaken die je in je achterhoofd dient te houden als je jouw plafond gaat afplakken. Het verkeerd afplakken van je plafond kan een aantal vervelende gevolgen hebben. Daarom vertellen we je in deze blog meer over een plafond afplakken.

Plafond afplakken of niet?

De grote vraag die je jezelf vooraf kunt stellen is: is tijdens een muur sauzen het plafond afplakken wel nodig? Als je strakke lijnen wilt verven op muur en plafond, is het een aanrader om dit te doen. Je moet over een wel hele steady hand beschikken wil je dit uit de losse pols doen. Over het algemeen kunnen alleen professionele schilders dit, en ook zij kiezen er liever voor om een plafond af te plakken. Een muur of plafond schilderen zonder afplakken is een risico. Tegelijkertijd gaat een plafond afplakken ook met risico’s gepaard, zeker als het gaat om het afplakken van een ruwe ondergrond met veel structuur.

De risico’s van een ruw gestuct plafond afplakken

Het afplakken van ruwe plafonds met structuur gaat dus met meer risico’s gepaard. Een goed voorbeeld hiervan is een spack plafond afplakken. Als het plafond niet sterk gestuct is, kunnen er brokjes van het plafond getrokken worden tijdens het verwijderen van de tape. Zelfs de verflaag kan per ongeluk losgetrokken worden. Daarnaast heb je bij ruwe ondergronden het risico dat de verf onder de tape door kan lopen. Daarom is het van essentieel belang dat je de juiste soort tape gebruikt en dat de tape naar behoren aangebracht wordt.

Muur schilderen en plafond afplakken: wat is de juiste tape voor iedere situatie?

Stel dat je een ruw plafond vol structuur wilt gaan afplakken. Waar kies je dan voor? In deze situatie is rode tape je beste optie. Het voordeel van dit type tape is dat het speciaal gemaakt is voor ruwe ondergronden. Rode tape zwelt op als het in aanraking komt met watergedragen verf. Dit voorkomt dat de verf onder de tape door kan kruipen. Goede opties uit ons eigen assortiment zijn deze Kip Ultra Sharp Tape – 3301 Red of deze Verfwinkel.nl Maskingtape Rood. Daarnaast kun je kiezen voor blauwe tape. Dit is de betere optie als het plafond nog niet lang geleden is geschilderd. Deze soort tape plakt minder hard. Voorbeelden van blauwe tape uit ons assortiment zijn deze Kip Masking Tape – 307 UV Bestendig en deze ProGold Maskingtape – Blauw.

Hoe een plafond afplakken?

Voor je het plafond gaat afplakken, maak je het oppervlak goed schoon en ontvet je het. Tijdens het afplakken kun je het beste zoveel mogelijk gebruikmaken van lange stukken tape. Zo krijg je de strakste verflijnen. De tape moet goed op de ondergrond gedrukt worden. Maak gebruik van een bredere tape om de kans op het morsen van verf te minimaliseren.

Voor strakke lijnen zonder tape is het ook mogelijk om de hoeken te voorzien van een gladde kitnaad. Hierdoor kun je makkelijker in een rechte lijn schilderen. Dit kan eventueel ook gecombineerd worden met tape. Je plakt dan eerst het plafond af en vervolgens breng je een dun laagje kit aan, waarna je dit overschildert en vervolgens de kit direct weer verwijdert. Ook hiermee voorkom je dat de verf onder de tape doorloopt. Of je nu op zoek bent naar verf, tape of kit, je bestelt het allemaal bij Verfwinkel.nl.

 1. Goedkoopste Aanbieder
  Frogtape
  Frogtape
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  11 reviews
  Vanaf
 2. 3 plus 1 gratis
  Best Beoordeeld
  Verfwinkel.nl Maskingtape Geel
  Verfwinkel.nl Maskingtape Geel
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  160 reviews
  Vanaf
 3. Outlet
  Verfwinkel.nl Maskingtape Paars
  Verfwinkel.nl Maskingtape Paars
  3.7 out of five star rating on Trustpilot
  6 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: