Alles wat je moet weten over schuren

Schuren is misschien niet het leukste klusje om uit te voeren, maar het is wel van belang dat dit gedaan wordt als je een houten ondergrond gaat verven. Schuren voor het lakken maakt een oppervlak wat ruwer, wat de hechting van de lak verbetert en de kans op druipers verkleint. Hierdoor kan er een mooier eindresultaat ontstaan. Toch zijn er nog altijd doe-het-zelvers die het schuren overslaan. Zonde, want dit saaie taakje heeft een enorm positief effect op het resultaat. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over schuren voor het verven en tevens geven we je een aantal handige hout schuren tips.

Waarom is hout schuren een aanrader?

Lakverf staat erom bekend minder goed te hechten op gladde ondergronden. Een wat ruwere ondergrond verbetert de hechting van de verf. Schuren met schuurpapier zorgt voor deze ruwheid. Door de betere hechting van de lak wordt ook voorkomen dat er druipers kunnen ontstaan. Daarom is schuren essentieel om uit te voeren, zodat een zo mooi mogelijk eindresultaat behaald kan worden.

Moet je een muur schuren voor het verven?

In de introductie van deze blog vertellen we je dat schuren voornamelijk uitgevoerd wordt als een houten oppervlak van verf moet worden voorzien. Maar hoe zit dat met betonnen muren? Over het algemeen hoef je dit soort oppervlakken niet vooraf te schuren. Mochten er oneffenheden in de ondergrond aanwezig zijn, dan is het wel een optie om plaatselijk de muur te schuren. Ook bij grof of vers stucwerk kun je ervoor kiezen om de muur wat gladder te maken. Daarnaast kun je loszittende verflagen op deze manier verwijderen. Maar over het algemeen is schuurpapier en een muur verven geen logische combinatie.

Welke korrel schuurpapier heb ik nodig?

Op schuurpapier zijn kleine korrels aanwezig. Deze deeltjes (Particles) worden aangegeven met een P, gevolgd door een cijfer. Stel dat je kiest voor P100, dan houdt dit in dat er op het schuurpapier 100 korrels per één vierkante centimeter aanwezig zijn. Deze waarden zijn vastgesteld door de Europese Federatie van schuurmiddelen. Een goede vuistregel om te onthouden is: een hoger getal betekent dat het schuurpapier fijner is. Voor grove schuurklussen maak je gebruik van P60, bijvoorbeeld als een bladderende verflaag verwijderd moet worden. Bij P80 – P120 is er sprake van middelgrof schuurpapier, bij P120 – P180 heb je fijn schuurpapier in handen en bij P200 – P600 is er sprake van zeer fijn schuurpapier.

Schuren tussen verflagen

Bij het schuren wordt er altijd van grof naar fijn gewerkt. Grof schuurpapier is daarom meer geschikt voor het schuren van grove ondergronden (beginnend vanaf P100), terwijl een fijnere korrel zoals P180 pas wordt ingezet als het gronden is voltooid. P240 kun je vervolgens gebruiken voor het voorlakken en schuurvlies zet je in voor het aflakken. Je slaat tussen iedere laag een grofte over. Vergeet niet om voorafgaand aan het schuren eerst de ondergrond te ontvetten en na te wassen.

Welk schuurpapier ga je gebruiken?

Ook voor benodigdheden zoals schuurpapier kun je terecht bij onze webshop. Welk schuurpapier je nodig hebt, zal afhangen van je klus. Waar je ook voor kiest, je ontdekt bij ons de beste merken van dit moment. Goede voorbeelden hiervan zijn deze ProGold Schuurpapier – 10 Vellen, deze ProGold Schuurpapier – Delta 100 x 147 mm of deze SIA 7983 Siasponge Flex – Schuurpad. We hebben een hele sectie vol met schuurmaterialen. Ontdek het zelf.  

 1. ProGold Allesreiniger
  ProGold Allesreiniger
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  5 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. ProGold Stoffer - Vladder Prof
  ProGold Stoffer - Vladder Prof
  5 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs
 3. ProGold Kleefdoekje
  ProGold Kleefdoekje
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  10 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: